Семенченко

Семенченко "злив" у Фейсбук план виходу з Дебальцевого - глава Генштабу

Укрінформ
Начальник Генерального штабу - головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко вважає, що вихід українських військ із Дебальцевого ускладнили політики, які намагалися впливати на перебіг операції.

Про це він заявив у інтерв'ю газеті "День".

"Справді була проблема з тим, що деякі політики або близькі до них особи намагалися впливати на хід операцій. Можу сказати, що, наприклад, коли ми готували вихід із Дебальцевого, то його план дуже швидко з’явився на Фейсбук-сторінці Семена Семенченка (Грішина)... Мені хочеться сподіватися, що політики робили це не навмисно. Але звідки з’явився план виходу військ із Дебальцевого у Семенченка, мені досі невідомо", - зазначив Муженко.

За словами Муженка, в Дебальцевому регулярні частини російської армії зіткнулися зі стійкою, добре організованою обороною українських підрозділів, зокрема 28-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

"Так, не всі змогли встояти... Водночас нам вдалося за надзвичайно складних умов зберегти управління військами, які перебували не лише під прямим вогневим ураженням, а й зазнали шаленого інформаційного впливу псевдоекспертів, які намагалися посіяти паніку. Завдяки витримці та чіткому виконанню плану операції нам вдалося уникнути паніки, ввести в оману ворога й організувати планове виведення військ на вже захищені рубежі", - розповів глава Генштабу.

Він нагадав про деталі операції в Дебальцевому.

"Ми розмовляли з Президентом. І для росіян було несподіванкою те, що українські війська насправді не були оточені. Росіяни намагалися переконати всіх у Мінську, що наші війська знову в мішку. Для цього в районі Дебальцевого вони зосередили численні резерви. Президент запропонував мені прилетіти до Мінська і доповісти йому про обстановку, але я пояснив, що з Мінська здійснювати управління військами буде вкрай складно. Також я мав телефонну розмову з генералом російського Генштабу Картаполовим. Він виходив на мене і переконував, що наші війська - в повному оточенні. Я йому запропонував зустрітися в Дебальцевому. Він відмовився. На той час це кардинально змінювало наші дипломатичні позиції на переговорах у Мінську. Справді, якби ми терміново почали відступ, як того очікували росіяни, то могла б повторитися трагедія Іловайська, адже російська артилерія просто накрила б нас вогнем з обох боків. Однак стійкість та організованість під Дебальцевим примусили ворога зосередити артилерію на самому місті й навколо нього. Мало хто знає, що ворог ще добу з усіх калібрів обстрілював Дебальцеве після того, як ми вже вивели більшість колон із того "апендикса", - сказав Муженко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-