Російська правозахисниця оскаржить відмову на зустріч із Сенцовим у колонії

Російська правозахисниця оскаржить відмову на зустріч із Сенцовим у колонії

Укрінформ
Російська влада без пояснення причин відмовила правозахисниці Зої Свєтовій у відвідуванні українського кінорежисера Олега Сенцова в колонії в Якутську, і вона має намір оскаржити у суді це рішення.

Про це Свєтова розповіла "Радіо Свобода".

"Я відправляла листа до прес-служби ФСВП на ім'я Корнієнка (керівник ФСВП Геннадій Корнієнко. - Ред.) і просила дозволити мені інтерв'ю з Сенцовым. Спочатку мені відмовили як кореспондентові «Відкритої Росії», а потім як позаштатному кореспондентові видання The New Times. Без пояснень причин. Тому я буду оскаржувати у суді ці відмови", - сказала Свєтова.

За її словами, ФСВП посилається на норму Кримінально-виконавчого кодексу РФ, але там чітких формулювань немає, а написано лише, що адміністрація колонії або адміністрація СІЗО може на власний розсуд відмовити без пояснення причини. Свєтова вважає це порушенням свободи слова і дискредитацією засудженого.

"Немає ніякої причини, з якої вони можуть відмовити. У листах Олег не заперечував проти інтерв'ю. Виходить, що адміністрація на свій власний розсуд може вирішувати. Я надсилала запитання. Я готова була погоджувати питання", - пояснює правозахисниця.

Вона припускає, що всі питання відносно Сенцова «вирішуються не на рівні колонії, а на рівні якихось інших органів, які контролюють долю Олега Сенцова, його справу».

Як повідомлялося, український режисер, сценарист, письменник, громадський активіст, учасник "Євромайдану", "Автомайдану" і антивоєнних протестів у Криму Олег Сенцов був затриманий 11 травня 2014 року разом з Олександром Кольченком, Геннадієм Афанасьєвим, Олексієм Чирнієм за неправдивими звинуваченнями у тероризмі.

24 листопада 2015 року Верховний суд РФ залишив у силі вирок Північно-Кавказького окружного військового суду проти Олега Сенцова і Олександра Кольченка. За рішенням суддів Сенцов повинен відбути у колонії суворого режиму 20 років, а Кольченко - 10. На початку лютого Росія повторно відмовила Україні у видачі політв'язнів Сенцова і Кольченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-