4 березня: народний календар і астровісник

4 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Феодора Тирона; чекаємо на гарний врожай картоплі та бережемо горло.

В суботу першого тижня Великого посту православні вшановують пам’ять святого великомученика Феодора Тирона. Саме до нього звертаються віруючі, щоб він заступався за них перед Богом у скорботах, пов’язаних із випробуваннями віри. Ще у княжі часи в Києві на честь святого великомученика Феодора Тирона Київський князь Мстислав збудував храм і монастир, названий Вотчим, який став родовою усипальницею Мономаховичів. В цьому монастирі і прийняв мученицьку смерть князь Київський і Чернігівський Ігор. А сам храм і монастир були зруйновані під час навали Батия.

А ще церква згадує святителів Архипа, Филимона й Апфію. Всі вони жили у малоазійській області Фрігії. Архип і Филимон були апостолами із 70-ти, співробітничали з апостолом Павлом. Апфія була дружиною Филимона. В їхній домашній церкві часто збиралися християни. Під час правління римського імператора Нерона всі вони прийняли мученицьку смерть.

Селяни ж цього дня підмічали погоду: «Якщо на Феодора сніжний замет - до пізньої трави», «Якщо погода, то буде на бараболю урода».

З іменинами вітайте Макара, Максима, Микиту та Євгена.

Сьогодні сьомий місячний день. Місяць продовжує залишатися у Тільці. Як відомо, Телець - знак матеріальної стабільності, наполегливості і старанності, тому це найсприятливіший час для проведення різноманітних фінансових операцій. А враховуючи те, що Місяць росте, тобто період коли найліпше будувати плани і приступати до нових проектів, це значить всі шляхи для вас відкриті. Цього дня варто звернути увагу на органи дихання, вони сьогодні вразливі. Тим більш, що перше весняне тепло ще не надійне. То ж бережіться від застуд.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1987 році: –21, а найтеплішим у 1995 -  +16,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-