НСЖУ: до суду доходить лише 7% справ, порушених за злочини проти журналістів

НСЖУ: до суду доходить лише 7% справ, порушених за злочини проти журналістів

Укрінформ
За чотири роки зареєстровано 645 кримінальних проваджень за перешкоджання діяльності журналістів. І лише 1/12 частина кримінальних справ, порушених за злочини проти журналістів, потрапляє в суди.

Про це у четвер повідомили Укрінформу в Національній спілці журналістів України з посиланням на дані Генпрокуратури.

"За 2013 - січень 2017 року було зареєстровано 645 кримінальних проваджень за статтею 171 Кримінального кодексу "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів". Із них 326 (50,6%) були закриті вже на стадії слідства. І лише 46 справ (7,1%) потрапили в суди. Решта - а це 42% усіх справ - так і знаходяться в стадії слідства. Їх і не закривають, і не направляють до судів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після трагічних подій під час Євромайдану кількість кримінальних справ за перешкоджання роботі журналістів не знижується. Якщо після "гарячих" 2013 і 2014 років, коли були зареєстровані 182 і 152 такі справи, в 2015 році цей показник упав до 120. То вже в 2016 році знову зріс до 176, а тільки за один місяць січень 2017 року зареєстровано ще 15 таких справ.

"Ці цифри є статистичним доказом тривожної ситуації з безпекою журналістів в країні. Системна безкарність призводить до того, що побиття, агресія, загалом перешкоджання професійній журналістській діяльності є прийнятним у суспільстві. І навіть якщо вказувати, що статистика зростає, бо силовики її не приховують і реєструють всі звернення, ми говоримо про очевидний дефіцит – відсутні прецеденти покарання за порушення прав журналістів", - наголошує в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко.

Порушення прав журналістів та безкарність за ці злочини в Україні, як наголошують в НСЖУ, викликають надзвичайну стурбованість Міжнародної федерації журналістів та представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Фото: AFP|Getty images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-