2 березня: народний календар і астровісник

2 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні в світі День сірника, православні згадують праведну Маріамну; а якщо побачите шпака – знайте: весна біля порога 

У світі сьогодні святкують дуже оригінальне свято – День сірника. Коли й хто вигадав це свято, так само, як і хто є «автором» сірника – невідомо, але те, що сірники й сьогодні залишаються одним із найпростіших засобів добування вогню – це факт. Звичний нам сірник пройшов довгий шлях удосконалення і лише з 1855 року почалось фабричне виробництво сірників.

А в нас сьогодні Феодора мовчазного, Печерського, що в Дальніх печерах, а також праведної Маріамни, сестри апостола Пилипа, християнської проповідниці. Феодор прославився подвигом мовчання, за що удостоївся дару чудотворіння, на собі переконавшись у доцільності прислів’я: «Мовчання – золото, а слово – срібло». Маріамна жила в першому столітті й проповідувала християнство в Малій Азії. На думку наших пращурів, свята Маріамна допомагала від нечистої сили прялям: особливо ж, коли та плутала нитки. За сьогоднішнім днем передбачали сінокос. А ще казали: «Від березневих дощів земля квітне», або: «Баба сказала: «Перебула січень, а на марець виставлю палець» - та й у марті змерзла».

Іменинники сьогодні Федір, Михайло, Павло, Анна.

Сьогодні 5-ий місячний день. Місяць росте, він у витривалому і терплячому Тільці. Символ дня – далекий родич тільця – білий Єдиноріг. Сьогодні все удасться і все складеться, якщо докласти до того зусиль, добре попрацювати, потрудитися. «Роби, роби, то й матимеш; посій жита, то й жатимеш», - казали українці. До того ж, варто творчо підійти до будь-якої справи. Також це той день, коли ви маєте бути відкритими до світу і до оточуючих, виявляти ініціативу, палко відстоювати свої принципи, захищати власні позиції. Емоційність не буде зайвою, а принциповість надмірною. Начальство і колеги не надто охоче йтимуть на компроміс, тож доведеться запастися терпінням. Цього дня не варто вживати їжу тваринного походження. Утримайтеся від мучного, горіхів, квашеної капусти, алкоголю. Віддавайте борги, завершуйте почате.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: –20,9, а найтеплішим у 1995 -  +13,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-