1 березня: народний календар і астровісник

1 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прийшов марець – кіт, як старець: вдома не ночує, бо весну чує 

Якщо ви забули, або чомусь не помітили – сьогодні перший день весни! Березень – найочікуваніший місяць селянина. Упродовж усієї зими він жив сподіваннями про час, коли земля прокинеться від зимової сплячки і можна буде нарешті, вдихнувши на повні груди весняного повітря, прокласти першу борозну. Дбайливі господарі вже напоготові: полагоджено вози, чекають свого застосування підвішені під стріхою плуги й борони, приготовлено в лантухах посівну яровину. «Як прийшов марець, то покинь сани, візьми віз, викинь шубу й з печі злізь», - казали в народі.

Першими ознаками приходу весни вважався посвист байбака. Удосталь виспавшись за тривалу зиму, звірок, відчувши тепле проміння весняного сонця, вилазив з нірки, ставав на задні лапки й, нашорошивши вушка та піднявши вгору писок, голосисто сповіщав про прихід весни (зауважте, силоміць із нірки його ніхто не витягував). Другою прикметою приходу весни був приліт з теплих країв вівсянок – найперших перелітних птахів. Зазвичай, календарна весна приходила 14 березня, зі святом Явдохи. Про перший весняний місяць наші пращури казали: «Березень березовим віником зиму вимітає, а весну в гості запрошує», «Березень у зими кожуха купив, а на третій день продав», або: «Місяць березень за один день сімох жінок міняє».

Сьогоднішні іменинники Павло, Данило, Макар.

Сьогодні 4-ий місячний день, Місяць продовжує залишатися в самозаглибленому Овні. Символ дня – незбагненне Дерево пізнання добра і зла, з якого, власне, і розпочалася вся ця вселенська катавасія з Адамом і Євою. Зрозуміло, що все б у них було добре, якби не підступний змій, який почав нашіптувати першій жінці всілякі дурниці, а та й повірила… Як би там не було, а сьогодні день вибору: казати чи не казати, давати – не давати, бити – не бити, купляти – не купляти і т.д., і т.п. А ще пам’ятайте, що третій таки і дійсно зайвий. Сьогодні ліпше не встрявати в чужі справи, а зайнятися виключно собою. Це той період, коли можна побачити власну помилку, припущену раніше й акуратно виправити її. Активними є шия і голосові зв’язки. Їжа має бути поживною, але не важкою. Смакуватимуть пісний борщ, овочеве рагу, тушковані овочі, хліб домашньої випічки, трав’яні чаї.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1985 році: –18,5, а найтеплішим у 1989 -  +11,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-