28 лютого: народний календар і астровісник

28 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Онисима Вівчарника; рахуємо зорі й овець, і тричі стрибаємо на одній нозі 

Сьогодні апостола Онисима і преподобного Пафнутія, затворника Печерського, що в Дальніх печерах. Онисим жив на зорі християнства на початку першого тисячоліття у Візантії. Він був рабом, господар поводився з ним дуже жорстоко, тому Онисим від нього утік до Риму. Але у «вічному місті» його схопили й кинули до в’язниці. Там він познайомився і зблизився з апостолом Павлом, який просвітив і хрестив Онисима. Він згадується в Посланні до Колоссян, де апостол Павло називає його «вірним і улюбленим братом».

В Україні цей день називали Онисимом Вівчарником, бо вважали цього святого покровителем овець. Селяни обкурювали цілющими травами овець, окроплювали їх свяченою водою, а ще здійснювали цікавий обряд «окликування» зірок, аби вівці давали великий і здоровий приплід. Увечері господар виходив на двір, хрестився й кланявся на всі чотири сторони, потім стелив баранячу шкуру, ставав на неї й проголошував замовляння: «Світися зоре ясна! Світися на радість усім хрещеним! Дай Боже, аби так само, як на небі Твоєму немає кінця зорям яснооким, вродилося у нашій господі овець, а то й більше того!» Казали, що на Онисима Вівчарника «зима шутою стає». Якщо цього дня ще висіли бурульки, то й весна повинна була бути затяжною. Погожий день – літо буде гарне, але морози триватимуть.

Іменинники сьогодні Онисим, Єфросинія.

Сьогодні третій місячний день. Місяць росте, він у наполегливому, але дещо впертому Овні. А ось символ дня – чуткий і граціозний гепард. Ця мила киця є найшвидшим представником класу і здатна розвивати швидкість до 112 км/год. Отже, день дуже енергійний, якщо не сказати шалено енергійний. Муситиме відчути себе героєм п’єси Бомарше «Божевільний день, або весілля Фігаро». Все буде майже так само, лише без весілля. Бонусом має стати здобич, яку вполюєте. Звісно, якщо виступатимете в ролі гепарда, а не вівці. В іншому випадку доведеться втішатися не надто апетитною травичкою. Втім, якщо ви затятий вегетаріанець – на здоров’я! Активними є потилиця і вуха. Камінь дня – рубін.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1928 році: –20,3, а найтеплішим у 1998 -  +14,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-