22 лютого: народний календар і астровісник

22 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні «зноби-баби», або ж «ласунки» – Масляна триває 

В Японії сьогодні День кішки, а в нас – третій день Масляної, який називали «зноби-баби», або «ласунки». Вважалося, що сьогодні можна їсти стільки, скільки влізе, або, як казали в народі, «скільки разів собака хвостом махне». Якихось обрядодій, пов’язаних з цим днем не збереглося, але в давнину на Масляну був поширений звичай «волочити колодку», або обряд Колодки чи Колодія. На хлопців, котрі не встигли оженитися, чекала «жіноча кара» – Колодій. Колись цей обряд тривав протягом тижня. Кожен день мав свої іменні наклички. За свідченням українського етнографа Павла Чубинського, в понеділок «колодка народилася», у вівторок «хрестилася», в середу – «похрестини», в четвер – «помирала», в п’ятницю її «хоронили», а суботу – «оплакували». Відтак, зауважує вчений, у неділю, останній день Масляної, молодь «волочить колодку». Жінки йдуть по домівках і прив’язують дівчатам та хлопцям невелику паличку до ноги, як кару за те, що не взяли шлюб в останній м’ясоїд. Обряд Колодія, який сягає своїм корінням дохристиянських часів, широко відзначався на всьому терені України аж до середини ХІХ століття і не має аналогів у інших народів. Незважаючи на всі регіональні різновиди, його спільне смислове навантаження цілком зрозуміле – турбота про одруження і народження дітей як продовжувачів роду. Тим, хто призабув цю мудру народну істину, нагадували: «Не женився єси, то колодку носи!»

Іменинники сьогодні Тихон, Геннадій, Никифір.

Сьогодні 26-ий місячний день. Місяць у Козерозі, символ дня – болото. Як можна вже здогадатися, енергетично важкий день. Кожна жабка голосно хвалитиме своє болото, і від тієї какофонії, яку самі жаби сприйматимуть за геніальну музику (уявіть собі приміром жаб’ячий «Лоенгрін»), голос розуму потоне у тому кумканні. Тож, або долучайтеся до хору, або замовкайте. Не варто цього дня щось комусь доводити – марна справа. Шанс, що вас почують – мізерний. Але, якщо вашим пращуром був Марк Туллій Цицерон – будь ласка, виступайте з промовами. Принаймні, потішите власне самолюбство. Виконуйте звичайну рутинну роботу, вирішуйте прості поточні питання. Не піддавайтеся перепадам настрою. Пам’ятайте, що зазвичай не все так чудово у цьому світі, коли у вас гарний настрій і не все так погано, коли кепський. Надавайте перевагу легкій їжі та будьте уважними на дорозі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – 25,0 а найтеплішим у 1990 –  +12,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-