8 лютого: народний календар і астровісник

8 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Федора Студита, котрий землю студить 

Сьогодні преподобного Феодора Студита – візантійського ченця, аскета, церковного діяча і письменника, котрий жив у VІІІ столітті. В 796 році за непоступливу позицію в питаннях віри та за критику імператора Костянтина VІ був підданий тортурам, а згодом відправлений на заслання. Лише коли до влади прийшла імператриця Ірина, Феодора повернули з заслання й поставили очільником Студійського монастиря. Для управління монастирським життям Феодор написав устав, який отримав назву Студійського уставу. Саме він і став основою для жительства більшості монастирів.

У народі цей день називали «Федора-поминальника», вважаючи, що саме о цій порі душі померлих сумують за живими родичами й приходять до їхніх осель. Тому варто було взяти жменьку попелу з печі й висипати на могилку, тихо примовляючи: «Не ходіть по подвір’ю душі-сироти! Не топчіте доріжечки, не зазирайте у віконце, не сідайте марно до столу! Ліпше йдіть у край західний, край радості, край вічного спокою!» Феодору молилися від грудних хвороб і від болю у шлунку. А ще казали: «Федір Студит землю студить», або: «Який сьогоднішній день, така і весна».

Іменинники сьогодні Федір, Марія, Аркадій, Іван.

Сьогодні 13-ий місячний день. Місяць росте, символ дня – колесо, планета – Меркурій. День оновлення життєвих сил, сприятливий для групової роботи, навчання, отримання вкрай потрібної інформації. Сміливо вносьте корективи в бізнес-план, приймайте на роботу нових співробітників. Посилюється рух енергії та крові. Рекомендується смачно і добре попоїсти (та й м’ясниці ж зрештою!). Ефективними будуть омолоджувальні процедури. Думки й енергію спрямовуйте виключно на роботу, уникаючи розслаблюючих спогадів. Сирени минулого особливо солодко співатимуть у ці дні, але вам, подібно Одіссею, потрібно невпинно плисти вперед, хоча Пенелопа й вирізняється залізним (чи золотим?) терпінням.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, за останні 136 років метеорологічних спостережень, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – 28,5 а найтеплішим у 2011 -  +11,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-