1 лютого: народний календар і астровісник

1 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Макара; одвічний бій! Нам спокій тільки сниться

Сьогодні церква вшановує пам’ять преподобного Макарія Великого Єгипетського. Макарій, котрого лише згодом за надзвичайно високе духовне життя назвали Великим, жив у ІV столітті. Але його й сьогодні добре знає кожен християнин: дивовижні молитви цього святого входять в обов’язкове щоденне молитовне правило і їх читають вранці та ввечері. Крім того, він є автором духовних бесід, які вірні православної церкви хоч іноді мають читати. Макарій народився в Єгипті, на вимогу батьків одружився, але рано овдовів. Після того пішов у пустелю й став ченцем – вивчав Святе письмо, займався аскезою. Був учнем Антонія Великого.

В народі цей день називали просто – «Макара» й визначали за ним, якою, власне, буде весна. У давнину казали: «Який Макар, такий і товар». Якщо погода ясна, - стверджує інше прислів’я, - то й весна буде красна, себто рання і тепла. В українців ім’я Макар було вельми популярне. Існує чимало прислів’їв і приказок, пов’язаних із Макаром, утім, асоціюються вони переважно з людиною вкрай бідною: «Нещасному Макару нема талану», «На бідного Макара всі шишки летять», «Куди Макар телят не ганяв» (тобто, дуже далеко) тощо.     

Іменинники святкують Макар, Марко, Арсеній, Федір.

Сьогодні 6 місячний день. Символ – Журавель. Триває період активності та рішучості. Опустіть забрало, міцніше стисніть меча – і в бій! У самісіньку гущавину. Повірте, з бойовиська ви вийдете абсолютно неушкодженим, до того ж, ще й переможцем. Гірше буде, якщо вирішите пересидіти десь у кущах. І страху натерпитеся, і вороги зможуть дістати. Таланитиме у бізнесі та творчості. Цього дня добре засвоюється космічна енергія (прана). Також добре займатися будь-якою дихальною гімнастикою, корисною буде аромотерапія. Утримайтеся також від надмірного пиття: води, пива – будь-якої рідини. Не рекомендується цього дня віддавати власні речі – вважається, що разом із ними можете віддати і власний спокій. Звісно, якщо він у вас є.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1956 році – 28,8, а найтеплішим у 2002 -  +8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-