31 січня: народний календар і астровісник

31 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні останній день січня – морози ще міцні, але сонячні промені все тепліші й тепліші!

Сьогодні в Шотландії, в найпівнічнішому місті країни Лервік, відбувається Апхалліо – найбільший фестиваль вогню в Європі. Свято приурочене до висадки в далекому 9 столітті на Шетландські острови вікінгів, котрі відкрили нову сторінку в історії цих суворих країв. З цієї нагоди жителі Лервіка будують величезний макет корабля вікінгів, перевдягаються у відповідні костюми, та трублячи в традиційні горни, проносять гігантський човен через усе місто до моря. Ввечері корабель спалюють, кидаючи в нього смолоскипи (зазвичай не менше 900). Видовище просто неймовірне! Апхалліо вважається одним із найунікальніших фестивалів світу.

В Україні цього дня жодного свята не було. Хіба що останній день січня. Звісно, наші пращури не забували дивитися в небо та озиратися по сторонах, підмічаючи: «Якщо цього дня з’являється лапатий і голкастий іній – чекай різкого похолодання та хуртовини; якщо вночі був іній – сніг удень не йтиме». А якщо цього дня була хуртовина, то це віщувало холодну й затяжну весну.

Іменинники сьогодні Кирило, Афанасій, Марія.

Сьогодні 5 місячний день. Місяць росте, він у Рибах. Символ дня – Єдиноріг – міфічна істота, втілення шляхетності та доброчесності. Сьогодні все у всіх удасться, якщо бути наполегливими й активними. Відстоюйте до останнього власні принципи, боріться, будьте емоційно відкритими і щирими. Їжте, на здоров’я, все що заманеться, але не переїдайте. Не рекомендується фарбувати волосся, робити маски для обличчя, чистку шкіри; утримайтеся від манікюру, адже цього дня вразливою стає шкіра. А ще цього дня добре віддавати борги. Існує вірогідність, що вже ніколи більше не позичатимете. Камінь дня – весняна бірюза, давній символ удачі та миру.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1954 році – 25,2, а найтеплішим у 2015 - +8,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-