28 січня: народний календар і астровісник

28 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
У китайців новий рік, а у нас Видення – головний день року для чаклунів і чаклунок.

Сьогодні Отдання, або Видення, яке завершує січневу обрядову структуру. Наші пращури вважали, що в цей день чаклунки дають «дання». У народі побутує безліч повір’їв про те, що деякі люди можуть будь-кого приворожити до себе, наслати різні хвороби тощо. Відомий український  етнограф Павло Чубинський зафіксував свого часу те, як можна стати чаклуном. Начебто варто піти на те місце, де сходяться три дороги, і здійняти галас, на який неодмінно приповзе гадюка. Убивши її, треба розрізати пальця й змішати свою кров з гадючою. Якщо рана відразу заживе, то така людина вже може «давати дання». Враховуючи, що всі гади нині сплять, мабуть варто йти шукати три дороги поближче до зоопарку. Та ще й треба дивитися, аби поряд не було захисників змій, аби вас не звинуватили в нелюдяному поводженні з рептиліями.

Ще з прадавніх часів в Україні вірили в замовляння і нашіптування. В більшості випадків ці замовляння надзвичайно поетичні, що свідчить про високу філологічну культуру нашої народної мови. І наостанок: якщо хотіли позбавитися «насланої порчі», то казали: «Твоє даннє на моє одданнє», себто, що бажаєш іншому, нехай повернеться тобі. Але вважалося, що це побажання справджується лише на Видення.

Іменинники сьогодні Павло та Іван.

Сьогодні 1-ий і 2-й місячний день. Місяць молодик. Символ дня – світильник. День творчих задумок і планування. Уникайте фізичного і емоційного навантаження. Рекомендується вегетаріанська дієта. Обмежте вживання гострої, жирної їжі, міцних кави, чаю, алкоголю. Якщо вам наснилося щось світле і гарне – до великої радості. В перший місячний день активною є область між бровами, так зване «третє око». Цього дня продуктивними будуть медитації біля вогню («очищення вогнем»). Посидьте біля каміна, запаліть свічку. Для кого ж камін справа надто марудна, може сходити в київський клуб Аtlas на трешових хлопців з Вінниці The Hypnotunez (тих самих, що свого часу розбурхали сонне царство Х-фактор) – буде гаряче!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 та 1888 роках мінус 22,6, а найтеплішим у 1983 та 1990 -  +7,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-