Поліція викрила банду, яка «полювала» на елітні авто по всій Україні

Поліція викрила банду, яка «полювала» на елітні авто по всій Україні

Укрінформ
Департамент внутрішньої безпеки (ДВБ) Національної поліції, за сприяння СБУ та Генпрокуратури, викрив злочинну схему, за якою в країні кілька років діяло стійке ієрархічне об’єднання, яке спеціалізувалось на угонах дорогих автомобілів зі подальшим поверненням за винагороду.

Про це повідомив у Facebook керівник МВС Арсен Аваков.

"По наявній у слідства на даний момент інформації, угруповання «працювало» у Києві, Львові, Хмельницькому, Житомирі, Івано-Франківській та Рівненській областях. Крім того, у 2016 році і тільки у Києві цією «фірмою» було повернуто за винагороду власникам 67 авто, викрадених іншими злочинними угрупованнями", - написав він.

Аваков зазначив, що діяльність аферистів припинена Нацполіцією та зловмисників чекає суд.

Наразі п’ятеро ключових фігурантів затримані.

Проведено 48 санкціонованих обшуків, під час яких виявлено та долучено до матеріалів справи 8 елітних автомобілів, на яких пересувалися фігуранти, нещодавно викрадений Mercedes, готівкові кошти та цінності, здобуті злочинним шляхом, пристрої для зчитування сигналу з електронного ключа автомобілів, кілька десятків мобільних телефонів, наркотичні речовини та зброю. Накладено арешти на майно затриманих, з метою подальшого задоволення цивільних позовних заяв потерпілих.

Аваков повідомив, що «засновником» афери виявився киянин 1979 року народження, колишній курсант Академії внутрішніх справ України, виключений з вишу за вживання наркотиків. У кримінальному світі фігурант відомий, зокрема, на прізвиська «Карп» і «Псіх», а по службовим правоохоронним базам проходить за вчинення злочинів майнового характеру, незаконне поводження зі зброєю та зберігання наркотиків. Маючи з підліткового віку кримінальний досвід та однокурсників, які зайняли посади у різних правоохоронних структурах країни, організатор банди налагодив зв’язки по обидві сторони закону.

Рівноправним поплічником «герою» став колишній співробітник кримінального блоку Голосіївського райуправління міліції Києва, який займався розкриттям злочинів, пов’язаних з незаконним заволодінням автотранспорту. Після виходу підполковника міліції на пенсію наприкінці 2013 року, добре володіючи оперативною обстановкою у столиці та підтримуючи тісні зв’язки з працівниками правоохоронних структур, він допоміг «Карпові» втілили в життя таку протиправну схему.

Один з організаторів дає наводку на знайомого власника автівки VIР-класу. Виконавці переслідують обраний автомобіль до повної його зупинки. Коли водій виходить з салону машини і направляється до під’їзду будинку, магазину, ресторану, повз нього на короткій відстані проходить один з виконавців - на вигляд звичайний перехожий, щоправда з портфелем-папкою в руках. Насправді - це спеціальне обладнання (вартістю до 20 тисяч євро) для зчитування інформації з електронного ключа іномарки.

Як тільки ключ зчитано, інший виконавець, який знаходиться поблизу автомобіля жертви, отримує сигнал на спеціальний блок. Машина «бачить» начебто свій електронний ключ і розблоковується. 20 секунд - і автівкою вже кермує крадій. Зазвичай, викрадену машину відганяють у підготовлене неподалік гаражне приміщення, рідше - у віддалене місце.

В цей час жертва угону вже телефонує на 102, але зазвичай паралельно передзвонює своїм рідним і знайомим, шукаючи серед них допомогу. І, начебто, випадково, в колі цих осіб виявляється чи то «Карп», чи колишній підполковник міліції, які погоджуються, виключно через впливових людей - допомогти вирішити проблему.

"І диво трапляється! Автівку можна повернути негайно, щоправда за «символічну» винагороду - 20-35 тисяч доларів США. Власник розкішної іномарки останньої моделі випуску, не роздумуючи, погоджується, і передає готівку а, іноді, і ключ від авто, своєму «рятівнику». Не проходить і трьох годин з моменту викрадення, як абсолютно неушкоджений автомобіль повертається до законного господаря", - написав Аваков.

Коло вдячних прихильників «благодійника» «Карпа» поширювалося серед діячів культури, спорту, підприємців, політиків, посадовців та, навіть, серед кримінальних авторитетів. Слава афериста зростала, а разом з нею збільшувалась кількість його потенційних «жертв».

Його «бізнес-партнер» - колишній підполковник користувався неабияким респектом і серед правоохоронців. Тож у разі угону на території Києва, до нього телефонували розшуківці з проханням допомоги.

На відміну від нього «Карп» дозволяв собі життя із шиком: приміром, серед автопарку сім’ї - Mercedes 222 моделі, за Києвом - дорогий особняк, за кордоном теж нерухомість, для дитини - домашні улюбленці, вартість цуценяти яких - 5 тисяч доларів США, золото, діаманти і подібні «аксесуари» елітного клану.

Банда угонщиків, налагодивши тісні зв’язки у судовій структурі, СБУ, серед діючих працівників поліції, і відчуваючи свою безкарність, почала викрадати автомобілі навіть у державних посадовців, серед яких народні обранці та чиновники з Апарату Президента України.

Як вдалося задокументувати працівникам ДВБ, лише за останні роки зловмисники викрали на території Києва, Львова, Житомира, Хмельницького, Івано-Франківської та Рівненської областей десятки автомобілів престиж-класу. Сума завданих ними збитків тільки за цей період складає десятки мільйонів гривень. Крім того, ДВБ відомо, що у 2016 році у Києві було повернуто власникам 67 іномарок (про угони яких було заявлено до поліції), викрадених іншими злочинними угрупованнями. Чи причетне до їх повернення угруповання «Карпа», наразі встановлюється.

На думку слідства, потерпілих від дій злочинного синдикату набагато більше. Тож аби встановити картину усіх подій за роки існування цього угруповання та осіб, які за подібних обставин потрапили у павутину афери і віддали свої кошти шахраям, правоохоронці звертаються з проханням повідомляти про такі факти за контактним номером телефону ДВБ Національної поліції України 098-891-37- 40.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-