26 січня: народний календар і астровісник

26 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні мучеників Єрміла і Стратоніка; плетіть макраме, а не розрубуйте вузли

Сьогодні церква згадує мучеників Єрміла і Стратоніка, які жили на початку IV століття за імператора Лікінія в Сингідоні (нині Бєлград). Єрміл був священиком, проповідував християнство, але невдовзі його схопили і кинули до в’язниці. Одним із його тюремних охоронців був Стратонік. В дитинстві Єрміл і Стратонік товаришували, потім їхні шляхи розійшлися, і вони втратили зв’язок. Стратонік не міг без сліз дивитися на страждання і муки друга. Спочатку він лише як міг допомагав йому, а потім привселюдно зізнався, що теж сповідує християнство. Обох чоловіків мучителі немилосердно катували, а потім зашили в рибальські сіті й кинули в Дунай. Невдовзі їх знайшли місцеві християни і поховали. Ось така сумна і зворушлива історія, ілюстрація незрадливої вірної дружби. До речі, у сиву давнину Дунай (тоді Істр), так само як і узбережжя Чорного моря (Понт) замерзав «на кістку», сніги були під два метри, а мороз не менше 30. Про це можна прочитати, приміром, у «Скорботних елегіях» Овідія, який перебував у засланні в румунському містечку Томи (нині Констанца). Щоправда, так було ще у 17 році н.е. Нині, в 2017, у Констанці мінус 1. Можна лишень уявити, що буде ще через якусь тисячу років.

Цього дня наші пращури підмічали: якщо пес спить більше, ніж звичайно, знехотя рухається й перестає гавкати – бути потеплінню. Яскраві присмерки – до холоднечі.

Іменинники сьогодні Петро та Яків.

Сьогодні 28 місячний день. Місяць спадає, продовжуючи залишатись у Козерогу. Четвер день Юпітера, символ – лотос. Спокійний і продуктивний день. Проведіть його діяльно, в гарному темпі і ритмі: «раз-два, раз-два». Можливо, спочатку буде трішечки важкувато, але невдовзі відкриється друге дихання, і ви не те що побіжите, а й злетіти зможете. Тоді головне, аби вас вчасно схопили за ноги і все ж таки повернули на землю. Вдалий час для операцій з нерухомістю, серйозних покупок, відкриття банківських рахунків, інвестицій. Будьте втіленням ввічливості та ґречності. Плетіть макраме, а не розрубуйте вузли. Добре вчиняти справи благодійності, виявляти милосердя, дякувати Богові та близькому оточенню. Вживайте побільше зелені, горіхів. Камінь дня – жовтий сапфір, топаз, цитрин.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1891 році – 22,4, а найтеплішим у 1975 -  +6,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-