24 січня: народний календар і астровісник

24 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні день ескімо та Феодосія-вісника; гумор врятує світ.

У світі сьогодні святкують міжнародний День ескімо. Ви не повірите, але це свято знову ж таки вигадали американці! Саме 24 січня 1922 року, 95 років тому, власник магазину солодощів у містечку Онава (штат Айова) кухар-кулінар Крістіан Нельсон отримав патент на ескімо. Звісно, було б куди краще, аби ця подія сталася, приміром, спекотного серпневого дня, але що вже вдієш, мусиш святкувати 24 січня. Хто не знає, що таке ескімо? Так, це вершкове морозиво на паличці, вкрите шоколадною поливою, а ще символ безтурботного дитинства, пустощів-веселощів, сонця-літа. Стверджують, що цей чудовий десерт готували ще в Стародавньому Римі, але днем народження ескімо вважають саме 24 січня 1922 року. Нельсон назвав його Eskimo Pie – «пиріжок ескімоса». Згодом «пиріжок» загубився, додалася паличка, і залишилося одне слово – «ескімо».

Церква ж згадує сьогодні святого преподобного Феодосія Великого, пустельника, засновника спільножительного (тобто монастирського) чернецтва в Палестині. В народі цей день називали Феодосієм-вісником. У давнину це була ще пора лютих хрещенських морозів, тому наші пращури вірили, що вся нечиста сила, вигнана під час святих днів з осель, вештається десь поблизу та начакловує морози-заметілі. Отже, відправляючись у дорогу, треба було бути особливо пильним. Відлига цього дня віщує довгу затяжну весну, а холоднеча – до пізнього та важкого посіву ярих зернових.

Іменинники сьогодні Феодосій, Михайло і Степан.

Сьогодні 26 місячний день, Місяць спадає. Енергетично важкий день. Будьте уважними до контактів, спілкуйтеся лише за внутрішньою симпатією. Сьогодні енергію зазвичай втрачають у розмовах, тож якомога менше бесідуйте. Також є ризик, що розпочаті важливі справи застрягнуть, як у болоті. А ще можете потрапити під дію ілюзій щодо власних досягнень та можливостей. Подібні думки женіть геть, бо можуть завести вас на манівці, а ви ж бо знаєте давнє українське прислів’я: «Хто ходить на манівці, той падає у рівці». Вживайте легку рослинну їжу, уникайте диму. Корисним буде масаж. До колег ставтеся толерантно, у суперечках обирайте нейтралітет і за будь-яких ситуацій «вмикайте» почуття гумору та самоіронії.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 році – 27,1 а найтеплішим у 1899 -  +8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-