У Варшаві протестували проти російської агресії в Україні

У Варшаві протестували проти російської агресії в Україні

Фото
Укрінформ
Українські та польські активісти в суботу зібралися під посольством Росії у Варшаві в рамках всесвітньої акції протесту під назвою "Stop Putin’s War in Ukraine".

Активісти вимагали світової солідарності з Україною, продовження тиску на Москву у зв’язку з її агресією в Україні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Найбільшою загрозою для України є російський імперіалізм. Cаме тому ми тут і продовжуємо боротися проти нього. У нас своя країна і ми не хочемо, щоб росіяни нам говорили, що ми маємо у себе робити",- заявив один із організаторів акції, діяч варшавського Євромайдану Роман Корбут.

Він підкреслив, що зараз багато громадян України, і не тільки, перебувають в російських в’язницях. "Ми просимо усі країни, аби вони запроваджували нові санкції проти Росії. Вони розуміють тільки таку мову і лише завдяки тиску Європи і США можна звільнити людей, які перебувають в російських в’язницях",- наголосив Корбут.

Депутат Сейму Марцін Свенціцький підкреслив, що Україна все ще залишається об’єктом військової, економічної та пропагандистської агресії Росії.

"Ми зараз перебуваємо у скрутному моменті, оскільки санкції, накладені на РФ за анексію Криму, має бути продовжено у США та Європі. Ми звертаємося до адміністрації президента США, аби вона дотримувалася цінностей і принципів, які США сповідували багато років, і міжнародного права, аби санкції не було відмінено, поки причини їх накладення не зникли", - підкреслив польський депутат. Він закликав Вашингтон, аби той не піддався на спокусу "другої Ялти", що суперечило б ролі Америки у світі і цінностям, який сповідує американський народ.

Він також висловив сподівання, що Європа залишатиметься неподільною і відкритою щодо європейських прагнень України. "Треба підкреслити, що Україна як суверенна держава має повне право, як виконає усі положення угоди про асоціацію і подолає корупцію, звертатися про членство в ЄС. Ми сьогодні солідарні з українцями, які борються за відновлення повної територіальної цілісності Україні і за утримання усіх прав України обирати свою дорогу",- наголосив польський політик.

Колишній голова Об’єднання українців у Польщі Юрій Рейт звернув увагу на історичні аналогії, коли 100 років польські війська разом з підрозділами УНР боролися пліч-о-пліч з російською агресією і зупинили під Варшавою більшовицькі війська. "Завтра ми відзначаємо День соборності України і згадуватимемо час, коли Європа стояла під загрозою більшовицької навали. Тоді під Варшавою армія Пілсудського, підрозділи генерала Безручка зупиняли армію Будьонного. Це історія, але вона любить повторюватися і ми про це маємо пам’ятати",- наголосив Рейт.

Він закликав українську діаспору у США, аби вони доводили до нової президентської адміністрації інформацію про ситуацію в Україні. "Знаю, що ви велика сила, і спроможні передати свої вимоги, і як ми в Європі, ви від імені мільйонів українців можете говорити про загрозу подальшої агресії Росії", - наголосив діяч української діаспори.

Учасники акції прийшли до посольства РФ з українськими, польськими, кримськотатарськими прапорами та прапорами ЄС. Вони розгорнули плакати, які вказували на агресивну сутність політики Москви. На завершення учасники акції заспівали гімн України.

Фото: Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-