19 січня: народний календар і астровісник

19 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Водохреща; мерщій в ополонку – за здоров’ям і снагою

Сьогодні Водохреща, або Йордана. Це третє, найбільше й завершальне свято Різдвяно-новорічного циклу. З ним пов’язують хрещення на Йордані Христа. Відтак у всіх селах, де були церкви, святили воду. Зранку чоловіки йшли до річки чи ставка, вирубували з льоду хреста («йордана»), ставили його поруч з ополонкою й обливали червоним буряковим квасом. Під обід священик, виголосивши молитву, освячував воду, занурюючи в неї срібного хреста. Після цього випускали в повітря кілька пар голубів, що символізували Святого Духа і влаштовували гучну стрілянину з холостих набоїв.

Посвячену на Водохреща воду вважали своєрідною панацеєю від багатьох недуг; нею також освячували будівлі, тварин, збіжжя тощо. Водохресна вода зберігалася впродовж декількох років. До Водохреща жінки намагалися не полоскати у воді білизну, бо «там чорти сидять і можуть вчепитися». У посвячену воду дівчата клали калину чи коралі і вмивалися, аби щоки були рум’яними. Загалом до Водохреща, протягом усіх свят, жінки не ходили по воду; це мали робити лише чоловіки.

Після Водохреща, вважалося, мають слабнути морози. Тому казали: «Тріщи не тріщи, а вже минули Водохрещі». З цим святом пов’язані й прикмети: «на Водохреща день теплий – буде хліб темний», «під час освячення води йде сніг – добре роїтимуться бджоли й колоситимуться хліба»

Іменинники сьогодні Роман і Настя

Сьогодні 21 місячний день. Місяць продовжує залишатися в Терезах. Для творчих людей чудовий час для реалізації, духовного одкровення, раптового творчого (навіть евристичного) осяяння. Але обов’язково намагайтеся знайти час для фізичних вправ, хоч короткого, але активного відпочинку, адже місяць спадає, так само, як і потроху спадають наші фізичні та емоційні сили. Ідеальними будуть цього дня водні процедури, басейн (недарма ж бо сьогодні Водохреща). Зміни настрою, характерні для цього дня, стосуватимуться не тільки ділової сфери, але й приватної. Четвер – день Юпітера, який, як відомо, є царем всіх богів. Отже, слава та почесті шукатимуть своїх героїв. Можливо, це будете саме ви.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: - 23, а найтеплішим у 2007 – + 9,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-