17 січня: народний календар і астровісник

17 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні останній день святок; час позбавлятися ілюзій та братися за розум

Сьогодні в останній день Святок, українці вшановували Собор 70-ти апостолів, а також преподобного Ахілу, диякона Печерського, що в Дальніх печерах спочиває. У народі ж цього дня святкували «бабин вечір». Окропляли свяченою водою хати, а на Закарпатті жінки у свяченій воді замішували борошно і ним на дверях та одвірках робили хрести, щоб «упирі та всіляка нечиста сила не мала сили», бо вважали, що в останній день Святок вона особливо лютує. А дівчата збирали букові тріски на подвір’ї, приказуючи: «Самі букові, самі букові!» Це для того, щоб добре збиралися гриби. Увечері дівчата прагнули напрясти «повісмо, щоб баби не плювали на куделю», себто не оскверняли їхньої праці лихими поговорами. Мешканці лісових і гірських районів намагалися в цей день не згадувати вовків, які можуть напасти на отару. Святому Ахілі молилися ті, хто хотів позбутися пристрасті об’їдання.

Іменинники сьогодні Яків, Марко, Архип.

Сьогодні 19-20 місячний день, Місяць у Діві, вівторок – день Марсу. Час для копіткої та наполегливої роботи, вирішення важливих справ. Будь-які фінансові операції, операції з нерухомістю будуть успішними. Також успішно просуватимуться цього дня навчання, плідним буде підвищення кваліфікації, будь-яке самовдосконалення, самоосвіта. Скористайтеся гарною нагодою для позбавлення від якихось власних ілюзій, а також давніх поганих звичок. Якщо вирішили кинути палити – кидайте, вирішили робити вранці зарядку – вмикайте музику і робіть з насолодою, або вдягайте спортивний костюм і мерщій на вранішню пробіжку, не зважаючи на дощ, сніг чи вітер. Головне – зробити перший крок, сміливо ступити вперед. Скиньте пута лінощів – успіх і вдача чекають на сильних і діяльних. Зайнятим інтелектуальною працею, варто чергувати працю з фізичними вправами – результат буде кращим.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році - 24,9, а найтеплішим у 1993 - +8,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-