13 січня: народний календар і астровісник

13 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Меланії, святкуємо Щедрий вечір; ідеальний час для ворожіння та сватання. 

Отже, сьогодні Преподобної Меланії Римлянки, Щедрий вечір, Щедра кутя. Меланія жила у Римі V століття, коли християнство, фактично стало офіційною релігією Римської імперії. Преподобна Меланка зажила слави як надзвичайно діяльна і щира жінка. Вона була безвідмовна на добро, заснувала декілька християнських монастирів і церков у Палестині, Сирії та Єгипті.

У давнину на Меланку діти клали в батькові чоботи шматочок хліба і вуглинку. А він просив подати правий чи лівий чобіт: якщо втрапила вуглинка – рік буде голодний, а хлібець – щедрий. Зранку українські господині починали готувати другу обрядову кутю – Щедру. На відміну від Багатої, її можна було заправляти скороминою. Як і на Святвечір, кутю також ставили на покуть, дотримуючись попередніх обрядів. Крім того, господині пекли чимало млинців із салом, готували пироги, вареники з сиром, щоб віддаровувати щедрувальників і посівальників… Звечора й до півночі оселі обходили щедрувальниці. Парубки в цей час «водили Меланку», тобто перевдягненого в жіноче вбрання жартівника. Зі щедрою кутею пов’язано чимало побутових обрядодій. Скажімо, щоб уладнати якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, аби «Новий рік зустріти в мирі й злагоді». Хлопці, котрі перед цим «отримали гарбуза», вдруге засилали сватів з надією «на благословенну згоду». За народними прикметами «Якщо на Меланії відлига, то слід чекати теплого літа», «Яка Меланка, такі й Петро з Павлом».

З іменинами вітайте Меланію та Петра.

Сьогодні 16 місячний день, його символ – чарівний легкокрилий метелик. Час для рішучості, наполегливості, напору, але непомітних, можна сказати, елегантних (згадайте Остапа Бендера). Не варто «йти напролом» і таранити високу браму кам’яниці, коли можна прослизнути без зайвого шуму з чорного ходу. Звісно, якщо знати, де він знаходиться. Керівництву не варто вимагати сьогодні від підлеглих виконання складних завдань – вони (підлеглі), дивитимуться на вас наче той баранчик на нові ворота, з тією лише різницею, що баранчик і дійсно не впізнавав воріт, а підлеглі прикидатимуться, що не розуміють, чого від них хочуть. Тож вийде не дуже продуктивна розмова. Тобто, взагалі нічого не вийде. День несприятливий для підписання важливих ділових паперів, переговорів, операцій з нерухомістю. Звісно, прикро… Компенсуйте сексом. Місяць у Леві – ідеальна для цього пора.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1950 році – 26,2, а найтеплішим у 2007 -  +7,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-