11 січня: народний календар і астровісник

11 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Марка Гробокопателя; голова не болить, у справах щастить 

Православна церква згадує цього дня 14 тис. немовлят, убитих за царя Ірода, преподобних Марка Гробокопателя, Теофіла й Іоанна Печерських, що в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври спочивають, а також Лаврентія Чернігівського. Лиха слава про іудейського царя Ірода – бузувіра і людиноненависника дійшла до нас крізь віки. Саме він хотів спочатку позбутися немовляти Ісуса, а потім, розлютившись, що це йому не вдалося, наказав винищити всіх немовлят (від двох років і менше) у Віфлеємі та поблизу нього.

Марк Гробокопатель був ченцем Київсько-Печерського монастиря (він копав могили для спочилої братії) і теж жив дуже давно. Його мощі покояться нині в Ближніх Печерах лаври. У храмі «Живоносне Джерело», що на території лаври, по буднях відправляються особливі молебни з одяганням шапочки преп. Марка Гробокопателя. Шапочка ця металева, її вага – 4 кг. Багато хто з православних віруючих зцілився від головного болю, одягаючи цю реліквію.

Святий Лаврентій Чернігівський жив у першій половині ХХ століття й відійшов до Господа в 1950 році. Ченцем став доволі пізно – в 45 років. Під час гонінь на церкву був на нелегальному положенні, винаймав малесеньку кімнатку, приймав уночі духовних чад. За гітлерівської окупації відновив Троїцький Чернігівський монастир, який на довгі роки став центром духовного життя краю. Батюшка Лаврентій ще за життя зажив слави прозорливого мудрого старця, до якого за порадою і настановою їхали з усіх усюд. Саме Лаврентій Чернігівський благословив на служіння Церкві Володимира (Сабодана), коли той, ще малим хлопчиком, приїздив із матір’ю до Чернігова.

Іменинники сьогодні Теофіл, Ганна, Євдокія.

Сьогодні 14 місячний день. Місяць росте, він у Раку. День Меркурія. Сурми кличуть до нових звершень. Надзвичайно вдалий день для початку будь-яких нових справ. Піде як по маслу. Цей день у бізнесі вважається одним із найвдаліших і найпотужніших у місячному циклі. Розпочинайте нові проекти, стартуйте впевнено і сміливо. День пов’язаний з використанням джерел інформації. Цілком імовірно, що за наполегливу працю отримаєте премію, підвищення на службі. Коли ж ні – не впадайте у відчай: рано чи пізно, ви своє таки отримаєте. Не переїдайте, менше вживайте рідини.  Активним є кишківник. Не вирішуйте сьогодні чужих проблем, нікого не засуджуйте: «Засудження – розкіш пасивних спостерігачів…», - як казав агент Парчер Нешу в «Іграх розуму». Щоправда, не до всіх порадників варто й дослухатися…

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1950 році – 31,1 (до речі, рекорд місяця за всі 136 років спостережень), а найтеплішим у 1991 -  +11,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-