9 січня: народний календар і астровісник

9 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Стефана; продовжуємо колядувати, гонимо геть жалі та тривоги, ловимо кайф від живого (не фейсбучного!) спілкування

Сьогодні Стефана. Це мав бути морозяний день, тому казали: «Прийшов Степан – на ньому червоний жупан». Святкували, як і в попередні дні, і не працювали. Особливо остерігалися прясти; можна було виконувати лише найнеобхіднішу роботу. Цього вечора намагалися якнайбільше співати колядок. Степана вважали покровителем пастухів. Дівчата цього дня, так би мовити, «хоронили свій смуток». Брали якусь посудину, наливали в неї води й проказували над нею всі свої дівочі печалі-жалі. Якась, можливо, ще й сльозу туди зроняла. Потім зливали воду в одну ємкість, промовляли певні слова-замовляння й виливали в безлюдному місці, подалі від осель та доріг. Воістину: як казав класик, котрий дещо тямив у цьому житті, «що ті гризоти – марниці даремні…» Примічали погоду: «Місячна ніч – врожай на баштані» (гей, херсонці, це до вас!); «Сніг іде – врожай на яблука». Щодо яблук: а чи чули, що Україна в 2016 році експортувала втричі більше яблук, аніж у 2015? Утішна новина, до того ж, за прогнозами експертів, «яблучна експансія» триватиме й далі. Наші садівники вперше експортували яблучка до Індонезії та Лівії. На черзі ОАЕ, Єгипет та Іран. Ось так, справи серйозні!

Іменинники сьогодні Степан, Лука, Степанида, Наум і Марта.

Сьогодні 12 місячний день. Місяць росте, він у Близнюках. Чудовий день для нових контактів і знайомств. Люди в цей період більш відкриті, налаштовані на спілкування. Скористайтеся розкішшю дружньої розмови, оспіваної ще стародавніми греками. «Бо ми – розмова», як писав Гельдерлін. Хімія кохання цього дня розпочинається не з погляду, а зі слова, вдалого дотепного жарту – отже, пильнуйте. День очищення верхніх дихальних шляхів, легенів, печінки. Добре багато пити рідини. Можна влаштувати сокову терапію. Або заваріть у прозорому скляному чайничку якісний зелений чай і спостерігайте за тим, як розпускатимуться його зелені листочки – справжня дивовижа! Послухайте записи води – у зимову холоднечу це наповнить вас живильною енергією.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році – мінус 29,2, а найтеплішим у 2005 -  +8,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-