7 січня: народний календар і астровісник

7 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні святе Різдво; час колядок настав! Золота пора для українських дітлахів і… суддів

Українці святкують Різдво Христове – найрадісніше і найсвітліше свято всієї зими, багатюще своїми обрядодіями, прикметами і звичаями. Християнське свято, коріння якого сягає у сиву-пресиву давнину, коли наші пращури поклонялися Сонцю та іншим стихіям, тобто, просто кажучи, були язичниками. Тоді це була Коляда – свято народження Сонця. З прийняттям християнства його було приурочено до народження Ісуса Христа. Зазвичай першими сповісниками народження Христа були діти та підлітки. Вдосвіта переважно хлопчики йшли до односельців віршувати-віншувати, себто вітати родичів та сусідів зі святом Різдва Христового. Обряд колядування відомий ще з ІХ сторіччя. Існує припущення, що він прийшов до нас від римлян через Балкани. Свято української Коляди відзначається протягом двох тижнів – з 7 по 19 січня. Це період так званого зимового повороту сонця. У народі казали: «Сонце на літо, а зима на мороз». За дайбозькими уявленнями це зустріч нового сонячного року, а звідси і відзначення народження Сонця – найзнаменитіше зимове свято, що об’єднувався цілим каскадом обрядових дій. Усі вони, так чи інакше, стосувалися завершення хліборобського циклу, що підтверджують численні ритуалізовані дійства (кутя, посівання зерном, виготовлення Дідуха тощо). Прикметно, що у давніші часи, принаймні до ХVІІІ століття, у церквах під час богослужіння співали світських колядок. Згодом, коли релігійний центр перенесли з Києва до Москви, Синод заборонив виконувати їх, оскільки в Росії подібних пісень не знали. Але ця заборона в Україні не виконувалась, тому московська патріархія змушена була видати спеціальний дозвіл колядувати лише з Богословника, в якому пропонувалися тексти виключно релігійного змісту. На Різдво суворо заборонялося гадати.

Іменинник сьогодні один – Ісус.

Сьогодні 10 місячний день. Місяць росте, він у Тільці, символ дня – водограй, планета – Сатурн. Важливо не те, що ви цього дня їсте, а з ким і де. Важливі люди і місце. Важливі дім, рідні, важливі традиції. Згадуйте їх, підтримуйте, розвивайте, навчайте молодших членів вашої сім’ї, адже саме вони нестимуть цю естафету поколінь усе далі й далі: крізь десятиліття й століття, щозими, у наскрізь глобалізованому й комп’ютирізованому світі, вщент напічканому електронікою, допоки будуть жити українці (і байдуже, коли відзначатимуть це свято: 25 грудня чи 7 січня) –  малеча радісно співатиме колядки, буде дідух, кутя, буде Різдво!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – 29,7, а найтеплішим у 1975 -  +8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-