5 січня: народний календар і астровісник

5 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні мучеників Феодула, Саторніна, Євпора, Геласія та інших; постуйте, уникайте конфліктів, готуйтеся до Різдва

«Січи не січи, коли я на печі», - казали колись українці, чия мова, наче перлами, була пересипана прислів’ями і приказками. Але в ці дні довго сидіти на печі їм не доводилося, мусили готуватися до близького Різдва, адже закінчувався 40-денний Пилипівський піст. Кололи кабанчиків, готували запашні апетитні ковбаси. На всьому терені України на всі різдвяні свята мало бути на столі тушковане або смажене м’ясо, окорок, сальтисон, холодець тощо. Але найпошанованішим святочним їством вважалися ковбаси, якими обов’язково годилося розговітися кожному членові родини. Якщо з якихось причин у господарстві не було свинки, то свіжину купували в сусідів або позичали, адже: «Різдво без ковбаси не буває», «Різдво без ковбас, як Великдень без крашанок». Кожен орган зарізаного поросяти мав своє призначення. Наприклад, жовч використовували для лікарських потреб, шлунок – для сальтисону, ноги для холодцю, кишки йшли на ковбаси, навіть міхур при відповідній обробці міг стати дитячою іграшкою. Сало і м’ясо або солили і складали в діжки та бодні, або як у Карпатах і на Прикарпатті – коптили. Чимало праці лягало на жіночі руки при виготовлені ковбас. В Україні найпопулярнішою була кров’янка. Для неї використовувалися найтовщі кишки. Кишки середньої товщини йшли на м’ясні ковбаси, а найтонші заправляли вареною крупою – гречаною або, як на Поліссі, пшоняною: їх так і називали – «гречаники» та «пшоняники». Пекли ковбаси в печі на великих сковорідках або деках.

Іменинники сьогодні Павло, Неоніла, Геласій, Василь.

Сьогодні восьмий місячний день, Місяць росте, він в Овні. День сприятливий для голодування, очищення організму. Не варто їсти м’ясо, вживати алкоголь, курцям – багато курити. Все, що раніше не вдалося вирішити, може повстати з новою силою, до того ж, несподівано з нового боку. Можливі несподівані конфлікти (на рівному місці) і надзвичайні ситуації. Ліпше працювати індивідуально, колективна робота не буде надто плідною. Знаходьте нові креативні вирішення старих проектів, вирішуйте дрібні фінансові справи. Потихеньку-помаленьку, завтра п’ятниця, а там і Різдво засяє.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – 26,8, а найтеплішим у 1925 -  +8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-