4 січня: народний календар і астровісник

4 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні святої преподобної Анастасії; менше говори – більше почуєш

Сьогодні Анастасії Узорішительниці – Настин день. У народі казали: «Скоро Настя на помості запросить три празника в гості». Та й справді, за три дні прийдуть найбільші Різдвяно-новорічні свята: Різдво, Василя і Водохреще. Відтак, майже протягом двох тижнів, з 7 до 19 січня, люди гучно святкували. Ось чому до Анастасії селяни намагалися запастися відповідними припасами – наколоти дров, нарізати січки тощо. З цього дня починали колоти свиней. Здавна вважалося, що сьогодні найкращий день для обробки кабанчиків. «Свиняче щастя, - казали в таких випадках, - забирає Настя». А ще останній тиждень перед Різдвом у народі жартома називали «свинячим Різдвом» (у деяких регіонах – «свинячим Великоднем»). Згідно з церковним переданням, Анастасія жила в Римі в ІІІ столітті, в часи гоніння на християн. Жінка була відомою тим, що відвідувала ув’язнених за віру й намагалася хоч чимось їм допомогти. Саме тому її назвали «узорішительницею» і молилися від позбавлення усіляких «пут», передусім від ув’язнення. Згодом їй почали молитися і вагітні жінки, аби вдало пройшли пологи. Мощі святої Анастасії Узорішительниці донедавна знаходилися в одному з монастирів Греції (неподалік Салоніків), але у квітні 2012 року їх викрали. Декількох румунських злодіїв грецькі поліціянти спіймали і посадили за ґрати, але мощі так і не знайшли. Детективна історія триває й досі, греки небезпідставно підозрюють, що до крадіжки реліквії причетний один із українських олігархів і, цілком можливо, що мощі святої перебувають на території України. Мабуть це й дійсно так, бо жоден з українських олігархів ще не сів до буцегарні. Отже, вірний знак: коли хоч один із наших олігархів опиниться в тюрмі – мощі Анастасії Узорошітельниці вже деінде. Тож чекатимемо.

Іменинники сьогодні Анастасія, Феодосія, Мокій.

Сьогодні сьомий місячний день. Місяць в Овні, планета – Меркурій. Надзвичайно великої ваги цього дня має слово. Тому слідкуйте за тим, що кажете, пам’ятаючи дуже давні народні прислів’я: «слово – срібло, мовчання – золото», або «мовчи, глуха, менше гріха». Не намагайтеся когось у чомусь переконати – можете розсваритись, як то кажуть, до пня. Вразливими сьогодні є легені, легко застудитися. Добре читати священні тексти, молитися, навіть найпростішою молитвою. А загалом, сьогодні дуже активний і діяльний день. Можете налагоджувати нові ділові зв’язки, проводити переговори, звертатися до начальства. Але перед тим продумайте, що говоритимете.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році – 21, а найтеплішим у 2014 -  +7,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-