Премію імені В'ячеслава Чорновола вручили лауреату 2016 року

Премію імені В'ячеслава Чорновола вручили лауреату 2016 року

Укрінформ
Урочисте вручення Премії імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики 2016 року відбулося в Укрінформі напередодні дня народження цього політика і публіциста.

Про це нагадав Олексій Кононенко - начальник управління видавничої справи і преси Держкомтелерадіо.

"24 грудня минає 79 років від дня народження В'ячеслава Чорновола. Напередодні ми вручаємо премію його імені. Премія заснована 2004 року, і її лауреатами ставали відомі журналісти. Рішенням комітету Премії імені В'ячеслава Чорновола лауреатом 2016 року визнано Володимира Земляного за книгу "Русский разухай, или украинские грабли", - сказав  Кононенко.

За словами лауреата, книга присвячена тим подіям, які нині відбуваються в Україні - в Криму і на Сході.

"Це спроба поглянути на ці події через призму історії. Поглянути на сучасну так звану Новоросію через Новоросію Катерини Другої, через Донецько-Криворізьку республіку Леніна. Це спроба поглянути і оцінити дії Путіна через оцінку дій Сталіна чи Петра Першого. Хто такий "Русский разухай"? Це, ясна річ, сам Володимир Путін, отой "рубаха-парень", "рубаха"-президент, який із легкістю приймає рішення, трагічні для долі людства і для українців", - зазначив Земляний.

Він подякував безстрашному фотокореспондентові Олександрові Клименку, який дав до цієї книги прекрасні фотографії про події на сході.

Почесними грамотами Держкомтелерадіо були відзначені також дві представлені на конкурс роботи. Це книга "Розстріляна "Просвіта" про репресованих просвітян Кіровоградщини, автор якої - журналістка газети "Дзеркало тижня" Світлана Орел, та книга історика Романа Матузка "Визвольна" світова: крах планів Москви", в якій автор досліджує агресивну політику Радянського Союзу, ідеологічні основи розпалювання Другої світової війни.

Премію і грамоти, з побажанням авторам натхнення і стійкості, вручив син В'ячеслава Чорновола - політик і громадський діяч, колишній народний депутат Тарас Чорновіл.

"В'ячеслава Чорновола вважали суто політиком. Але політична діяльність для нього - це був вияв назовні. В першу чергу він був усе-таки журналістом, публіцистом. Він розумів журналістську діяльність як  переосмислення факту, прочитання того, що між рядками, віднайдення того, що хочуть приховати ті, в кого беруть інтерв'ю, - і доведення цього до повного сприйняття. Все життя він говорив: "Я журналіст, я публіцист", - нагадав Тарас Чорновіл.

Він також підкреслив: публіцистика, журналістика - це і видання, це такі книги, які зараз відзначені і працюють на самоусвідомлення.

"Якщо в країні є криза усвідомлення свого минулого, якщо ми мислимо категоріями, які нам нав'язані російською імперією, під лозунгами "русского мира", через гібридну війну, то рано віддавати повністю історичну тематику тільки історикам, нею мають займатися і журналісти та публіцисти, вона сьогодні на порі", - вважає Тарас Чорновіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-