25 грудня: народний календар і астровісник

25 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Різдво у католиків, а ще Спиридона Сонцеворота – «Спиридон небо плечима підпирає – дня добавляє»; цього дня краще побільше мовчати та сходити у лазню

Сьогодні Різдво у західних християн та Спиридона Тримифунтського чудотворця, якого в народі називали Сонцеворотом. За довголітнім народним прогнозуванням, це був найхолодніший день грудня, бо «сонце переходить на другий бік», а тому небесне світило, буцімто, в цей день зодягається у святковий жупан і, зручно вмостившись на санях, від’їздить до теплих країв, а зима, зрадівши цьому, натягує ведмежу шкуру і волочиться цілу ніч під вікнами. Щоправда, так вважали в давнину, ще до глобального потепління, про яке наші пращури сном духом не відали. У дохристиянські часи цієї ночі палили вогнища, а вдосвіта, зустрівши перші промені сонця, виходили на околиці і дуже голосно кричали. У цей день намагалися не працювати, щоб «миші не їли соломи», тому обкурювали димом оселі, бо «Святий Спиридон всю нечистоту гоне з хати вон». Найбільше остерігалися свердлити, бо «будуть черв’яки нападати». Ставили гілочки вишень у відро з землею: якщо розів’ються на Різдво, то вродить гарно садовина. А курей, аби добре неслися, годували з зерна, насипаного у правий рукав. «Якщо ніч на Спиридона ясна, то зима буде холодна, а літо жарке; якщо темна – то зима тепла, а літо похмуре», - казали селяни. Спиридонові Тримифунтському моляться про зцілення від хвороб та вигнання бісів. Його мощі знаходяться на грецькому острові Корфу й чимало українців вже встигли там побувати.

Іменинники цього дня Олександр і Спиридон.

Сьогодні 26 місячний день. Місяць спадає і продовжує залишатися у Скорпіоні. День спокус: на смачну їжу, напої, на видовища, але, найголовніше – на пусті балачки, які можуть завести дуже далеко. Отже, лозунг цього дня: «Мовчання – золото!» Не витрачайте власну енергію ані на пустопорожню балаканину, ані на людей, котрі таким чином люблять «підзаряджатися». Обмежте коло спілкувань, перейдіть на «режим емоційної економії», аби наступного тижня спокійно і впевнено завершити важливі справи. Найліпшими процедурами сьогодні будуть масаж і лазня. Будьте уважними на дорозі, а також спробуйте позбутися диктаторських замашок, аби в подальшому вони вам не заважали – ви й без них чудово впораєтеся!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1969 році: -21, а найтеплішим - +6,4 у 1967.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-