Савченко: політв'язнів звільняти важко, але можливо

Савченко: політв'язнів звільняти важко, але можливо

Укрінформ
Народний депутат України Надія Савченко впевнена, що незважаючи на всю складність процесу обміну політв'язнів, він є цілком можливим.

Про це вона сказала, відповідаючи в Берліні на запитання кореспондента Укрінформу в ФРН. Савченко перебуває в Німеччині, де планує зустрітися з низкою місцевих політиків і порушити, зокрема, питання обміну полоненими та політв'язнями.

"Політв'язнів насправді набагато важче витягувати, ніж військовополонених. Процес їхнього обміну буде довшим і тважчим, але він не є неможливим", - сказала Савченко.

Вона зауважила, що Сенцов, Карпюк, Сущенко та решта людей, які є зараз полоненими в Росії, належать до різних категорій. Є люди, які були полонені по тому ж кейсу, як сама Савченко, 2014 року. "Вони сидять найдовше, ресурс їх життя вичерпується. Їх з 2014 року нараховується 10 людей", - поінформувала вона. Друга категорія - захоплені в Криму. За її словами, є й інші люди.

Загалом у Росії зараз утримують 37 наших громадян.

Першим кроком для повернення цих людей, на думку народного депутата, міг би стати обмін підтвердженими заручниками. "У когось повинно вистачити благородства зробити це першим. Це й дасть отой поштовх для подальшого обміну людей, які є заручниками в Росії", - сказала Савченко.

Вона підкреслила, що її поїздка до Мінська мала один результат – розуміння того, що треба спиратися на реальні списки живих людей. "Можна почати обмін з них, один на чотирьох, щоб інші мали надію, що їх рано чи пізно знайдуть і рано чи пізно поміняють", - сказала Савченко. Вона переконана, що в даному обміні не ризикує жодна із сторін, оскільки, хто б не віддав людей першими, він обов'язково отримає своїх, "тому це передбачено міжнародною угодою, яка в Мінську була підписана лідерами чотирьох країн".

Савченко впевнена, що якщо вона змогла повернутися, то й інші теж зможуть. Процес обміну людьми не повинен припинятися, якщо він постійний. Це дає сили людям просто дочекатися свого часу. "Я не буду зупинятися ніколи боротися за кожну людину, яка зараз у неволі", - запевнила Савченко. Для цього депутат, за її словами, не боїться робити не дуже популярні політичні кроки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-