Бюджет-2017: Держкомтелерадіо ще не знає, скільки грошей йде на роздержавлення ЗМІ

Бюджет-2017: Держкомтелерадіо ще не знає, скільки грошей йде на роздержавлення ЗМІ

Укрінформ
У Держкомтелерадіо ще не відомо, чи в затвердженому Верховною Радою бюджеті на наступний рік закладені кошти на роздержавлення ЗМІ.

Про це сказав на прес-конференції перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми ще не могли подивитися бюджет, хоча всі необхідні запити зробили. Ми розробили проект порядку надання адресної фінансової допомоги і мали підтримку різних центральних органів виконавчої влади, крім Мінфіну. Подивимось, який буде бюджет і чи передбачені там кошти", - зазначив Червак.

Водночас він наголосив, що для Держкомтелерадіо це буде одним із пріоритетів на наступний рік.

"Це буде ключове питання, тому що реально може статися те, що ми з юридичної і майнової точки зору вирішимо всі питання - але чи з'явиться в країні реальна місцева преса, яка не залежна від влади і є самодостатня, тобто може бути гравцем на ринку і не боятися конкурентів, що і є метою закону про роздержавлення ЗМІ", - сказав Червак.

Він додав, що питання коштів для роздержавлених ЗМІ - це загальнонаціональне питання, тим більше в умовах децентралізації.

"Питання фінансової допомоги має бути не лише питанням уряду і центрального бюджету, а й питанням місцевих органів влади", - наголосив заступник голови комітету.

Червак нагадав, що закон про роздержавлення - це зобов'язання України перед європейською спільнотою, перед медіаспільнотою.

"Ми прагнемо, як незалежна держава, свій інформаційний ландшафт максимально адаптувати до європейських стандартів. І реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ - це друга ключова реформа, яку здійснює Держкомтелерадіо. Перша - це створення Суспільного телебачення і радіомовлення. Робиться два важливих кроки, які наближують нас до європейських стандартів, а з другого боку - закінчують анахронічну практику існування в Україні державних і комунальних друкованих ЗМІ, яку ми продовжували ще з часів СРСР", - сказав він.

За його словами, коли було ухвалено цей закон і у Спілці журналістів прикидали, скільки редакцій зголоситься до пілотного проекту, чи до першого етапу, оптимісти називали цифру 50. Сьогодні вже є урядове рішення, що до переліку об'єктів реформування вже внесено 244 редакції.

"Це говорить про те, що ми з цією реформою дуже припізнилися - ми 15 років про неї говорили і навіть не відчули, наскільки редакції державних і комунальних ЗМІ готові до першого етапу", - підкреслив Червак. 

Він уточнив, що на сьогодні 244 редакції отримали можливість здійснити всі правові дії, пов'язані з виконанням цього закону. Вони позбавляються впливу з боку органів влади на формування своєї редакційної політики, стають самостійними, несуть відповідальність і за колектив, і за обличчя газети. Держкомтелерадіо буде здійснювати моніторинг виконання цього закону, зокрема в частині фінансової підтримки тих ЗМІ, які зголосилися до реформування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-