21 грудня: народний календар і астровісник

21 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні день зимового сонцестояння – найкоротший день і найдовша ніч у році. Але все одно, попереду світлі дні; завершуйте почате. 

До кінця року залишається 10 днів. Виходимо на фінішну пряму. Якщо прислухатися, можна вже почути переможне «Ку-ку-ріку!» Цього дня українки пряли, ткали, шили та вишивали, але намагалися, аби того ніхто не бачив. Чуже лихе око могло порчу навести. Особливо стереглися дівчата. У слов’ян в дохристиянську епоху цього дня було свято Карачун (Корочун). Так звався Чорнобог – грізний бог холоду, темряви, смерті.

Іменини святкують Кирило, Сергій, Анфіса і Потап.

В Ісландії цього дня здавна відзначали язичницьке свято Йоль – одне з найважливіших свят року, теж пов’язане з зимовим сонцестоянням. Вважалося що в цю пору всі боги сходять на землю, тролі та ельфи розмовляють з людьми, а мерці оживають. Отже, кому не вистачило Геловіна, може долучатися.

Сьогодні 22 місячний день. Місяць у терезах, планета дня – Меркурій. День мудрості та знання. Сприятливий час для переговорів, спілкування, зустрічей, підписання договорів, важливих публікацій, адже саме Меркурій відповідає за комунікацію між людьми. Ви маєте проявляти толерантність і дипломатичність. Сьогодні можете сміливо виписувати власні цілі та складати плани, аналізувати проблеми і шукати шляхи їхнього вирішення. Колір дня – зелений. Активний елемент дня – повітря. Цього дня можна відвідувати стоматолога, робити косметичні процедури, стригтися. Загалом, надзвичайно гармонійний день. Відчуйте себе його осередком.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1927 році  – мінус 20,8, а найтеплішим у 1982 -  +9,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-