Дослідник Холодного Яру: Дякую ГПУ, але серед реабілітованих нема холодноярівців

Дослідник Холодного Яру: Дякую ГПУ, але серед реабілітованих нема холодноярівців

Укрінформ
Серед тих осіб, про реабілітацію яких як отаманів Холодного Яру повідомив учора генпрокурор України Юрій Луценко, немає жодного холодноярця.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook президент Історичного клубу "Холодний Яр", академік Академії наук вищої освіти України, багатолітній дослідник історії Холодного Яру Роман Коваль.

"Дякую Генеральному прокуророві України за реабілітацію козаків-повстанців. Водночас звертаю увагу, що серед названих осіб немає жодного холодноярця. А в повстанні 9 лютого 1923 р. в Лук'янівській в'язниці з названих осіб взяло участь лише троє - Іван Гайовий-Грисюк, Михайло Куценко та Григорій Олійник (усі загинули). Але тривогу викликають не помилки генпрокурора, а його заява про те, що реабілітовано "останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру". Тобто всі вже реабілітовані, добру справу зроблено, і далі про це можна забути? Але ж це не так!" - пише Коваль.

Нереабілітованими, продожує історик, залишаються ще багато учасників повстання в Лук'янівській в'язниці, серед них і холодноярський отаман Сергій Сергійович Захаров та визначні діячі визвольного руху з Галичини, які організовували українське підпілля в Києві і на Київщині, - січові стрільці Микола Іванович Опока та Михайло Семенович Турок, котрі загинули поруч із холодноярцями, а також інші особи (всього під час повстання в Лук'янівській в'язниці 9 лютого 1923 р. загинуло 38 осіб).

Коваль нагадав, що 18 жовтня 2016 р. Колегія суддів палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Київської області реабілітувала холодноярських отаманів Ларіона Загороднього, Мефодія Голика-Залізняка, Дениса Гупала, Юрія Дроботківського, козаків Олексія Добровольського, Тимоша Компанійця, Івана Ляшенка, Василя Ткаченка, члена Холодноярського повстанкому Григорія Яковенка та полковника Костянтина Здобудь-Волю (Блоху).

Натомість учора, за словами Коваля, реабілітовано десятьох козаків та отаманів Київщини: Івана Андрійовича Грисюка-Гайового, Михайла Семеновича Куценка, Григорія Андрійовича Олійника, Платона Степановича Олійника, Мирона Кузьмовича Забудського, Петра Павловича Троценка, Петра Тимофійовича Савенка, Калістрата Дмитровича Ніколаєнка (справжнє його прізвище Миколаєнко), Григорія Галущенка та І. Мельниченка (насправді Гната Івановича, псевдо "Твердак"). Усі вони були українцями, їх засудили 29 січня 1923 року, а інкримінували їм створення "повстанської організації з метою підняття збройного повстання проти Радвлади на користь УНР". 

Саме цих київських козаків-повстанців, наголосив у розмові з кореспондентом Укрінформу Коваль, і було реабілітовано 14 грудня 2016 року. 

"Чудова новина! - реагує на цей факт президент історичного клубу, але закликає Юрія Луценка не припиняти справу, "адже десятки тисяч борців за волю України залишаються нереабілітованими".

Коваль зауважив, що отримати фахову консультацію щодо цих питань можна у працівників Галузевого державного архіву СБУ, а також висловив готовність при потребі особисто прийти на допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-