У Чорнобильській зоні люди не зможуть нормально жити 24 тисячі років

У Чорнобильській зоні люди не зможуть нормально жити 24 тисячі років

Укрінформ
Через високий рівень забруднення елементами плутонію у Чорнобильській зоні відчуження, люди не зможуть жити там найближчі 24 тисячі років.

Зараз українська влада шукає найкращий варіант для експлуатації цієї території, зазначив голова Держагентства з управління Зоною відчуження Віталій Петрук, повідомляє Громадське.

За його словами, після введення в експлуатацію та передачі на баланс нового Чорнобильського саркофагу, Україна перейде до нового етапу - освоєння найбільш забрудненої території.

"Цю територію ми ділимо наразі на 2 частини: 1/3 найближча до Чорнобильської станції, так звана "десятка" - ми хочемо щоб ця територія була зоною спеціального промислового використання. Наразі вона забруднена трансурановими елементами, елементами плутонію, період напіврозпаду яких складає 24 тисячі років. І фактично ми говоримо про те, що 24 тисячі років людина не зможе там нормально жити і господарювати", - сказав він.

За словами Петрука, найбільш ймовірним буде побудова на цій території парку сонячної електроенергії  і більше 40 компаній світу вже зацікавилися таким проектом.

"Там є території, на яких ми ніколи не будемо, наприклад, садити картоплю, але в той же час, вони вільні: вони не зовсім поросли лісом, це колишні сільгоспугіддя, там є кущі і плюс там є мережі, які знаходяться в діючому стані, які будувалися якраз під потужності Чорнобильської АЕС - 4 гігаватт. Ми плануємо там будівництво парку сонячної енергії. Є велика зацікавленість українських компаній, які вже експлуатують сонячні електростанції. І також іноземні: датчани, німці, китайці", - додав Петрук.

Зокрема, цікавість проявили до 40 компаній, біля 10 вже прислали своїх інженерів.

Нагадаємо, 29 листопада на 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС насунули новий саркофаг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-