У Freedom House пояснили, чому Україна втратила в рейтингу свободи Інтернету

У Freedom House пояснили, чому Україна втратила в рейтингу свободи Інтернету

Укрінформ
Україна лише на один бал погіршила свій рейтинг свободи в Інтернеті за останній рік.

Про це під час круглого столу розповіла автор розділу про Україну у звіті Міжнародної неурядової правозахисної організації Freedom House "Свобода у мережі 2016" Тетяна Локоть, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За останній звітний період, який почався в червні 2015 року і закінчився в травні 2016 року, порівняно з попереднім роком Україна в цілому погіршила показник лише на 1 бал - якщо в минулому році оцінка України склала 37, цього року - 38", - сказала Локоть.

Вона пояснила, що у ході складання звіту експерти беруть до уваги три основні критерії - перешкоди для доступу до Інтернету, обмеження певного контенту в Інтернеті з тих чи інших причин і порушення прав користувачів на будь-яких рівнях.

Із цих трьох показників, за її словами, складається загальна кількість балів, максимум становить 100 балів, і чим більше балів, тим гірший стан свободи в мережі.

При цьому вона зауважила, що деяке погіршення ситуації зі свободою в українському сегменті Інтернету пов'язано здебільшого з обмеженням доступу до певного контенту, позбавленням доступу до багатьох українських сайтів на тимчасово окупованих територіях.

"З одного боку, українська влада стала менш терпимою до висловлення в Інтернеті поглядів, що відображають критичне ставлення до позиції України в конфлікті, й цього року особливо активно переслідували користувачів соціальних мереж за сепаратистську й екстремістську діяльність - люди затримувалися, штрафувалися, отримували якісь строки за цю діяльність", - підкреслила Локоть і додала: "Водночас на окупованих територіях України сепаратистські сили посилили заходи з блокування контенту, пресування місцевих провайдерів, створення "чорних списків" і блокування контенту, який вони вважають спрямованим на підтримку української влади або української культурної ідентичності навіть".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-