Сергій Борзов, начальник Вінницької ОВА
Усупереч викликам війни прагнемо забезпечити в області стабільність
12.12.2023 16:30

За час повномасштабної війни максимально проявилися особливості кожного з регіонів країни, спричинені їхніми розташуванням, природними умовами та економічним потенціалом. А головне – віддаленістю від зони бойових дій. Вінниччині на другому році війни припала роль годувальниці і прихистку для сотень тисяч людей, які залишилися без домівки. Отже, головним завданням обласної влади стало забезпечення в регіоні, попри виклики воєнного часу, стабільності і безпекової ситуації, за якої може розвиватися економіка, забезпечуватись підтримка військових і переселенців.

Чи вдається реалізувати поставлену мету, кореспондентові Укрінформу розповів начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

ПОСИЛЮЄМО ОБОРОНОЗДАТНІСТЬ

- Сергію Сергійовичу, як би ви охарактеризували ситуацію в області на сьогодні?

- Наша область хоч і вважається тиловою, проте щоночі перебуває під загрозою атак ворожих БПЛА на стратегічні об'єкти. Але нині ми вже можемо говорити про деякі стабілізаційні моменти. Над цим ми працювали два роки.

Одним із найважливіших питань, яке постало ще на початку повномасштабного вторгнення, став прихисток українців, змушених виїхати із зони бойових дій. Я вважаю, що в цьому питанні ми спрацювали на відмінно. Наразі в області налагоджена чітка робота з ВПО. Це стосується їхнього проживання, навчання, працевлаштування і медичного обслуговування.

Працює економіка. Попри все розвивається бізнес та підприємництво. Поступово налагоджується логістика постачання сировини та збуту продукції.

Удосконалюємо освітній процес в умовах війни. Безпека учнів та забезпечення укриттями – для нас пріоритет. Показником цього є наявність укриттів у 97% навчальних закладів.

Також постійно працюємо над питанням енергетичної безпеки області. Наразі усі соціальні заклади області забезпечені додатковими джерелами енергопостачання.

- Ви згадали про загрози атаки ворожих ракет та безпілотників. Чи стало небо над Вінниччиною на другому році війни більш захищеним?

- Враховуючи досвід минулих зими та осені і знаючи, який непередбачуваний наш ворог, весь цей час ми активно готувалися. Тісно співпрацюємо із Силами оборони і налагодили ефективні механізми взаємодії з ними. Зокрема, посилюємо нашу обороноздатність і можливість протистояти ворожим атакам з повітря.

У результаті цього в області значно посилена протиповітряна оборона. Нам є що захищати, адже на Вінниччині розташовано чимало стратегічних об'єктів. Збільшено кількість і засобів протиповітряного захисту, і мобільних вогневих груп. Наприклад, тільки нещодавно ми для посилення ППО передали зенітно-кулеметному батальйону 34 пікапи.

Окрім того, здійснено інженерний захист об’єктів критичної інфраструктури. Енергетики також роблять все можливе для збереження стійкості енергосистеми.

Це якщо коротко. Все інше – не підлягає розголошенню.

- А яка тепер ситуація в Ладижині? Адже рік тому через обстріли місцевої ТЕС місто залишилось без тепла. І там навіть була оголошена надзвичайна ситуація. Чи розв’язано цю проблему?

- Головне для нас – щоб люди мали тепло в домівках, а це 18 тис. жителів Ладижина. Тому найпершим завданням було створення резервної системи опалення в місті. Над вирішенням цього питання ми почали працювати одразу ж після виникнення проблеми, ще минулого року. Роботи тривали й цьогоріч. Ми активно готувалися до нового опалювального сезону. І на сьогодні у Ладижині введені в експлуатацію дві блоково-модульні котельні. Одна з них – на твердому паливі, потужністю 1,9 МВт, друга – на природному газі, потужністю 3,9 МВт. Збудовано також резервну теплотрасу. А днями пересвідчилися у готовності до роботи й третьої модульної котельні, яка може забезпечувати теплом близько 70% споживачів міста. Можна сказати, що роботи з диверсифікації теплопостачання у Ладижині завершені, і місто зможе отримувати альтернативне опалення.

ПІДПРИЄМЦІВ ПОБІЛЬШАЛО МАЙЖЕ НА ЧОТИРИ ТИСЯЧІ

- Як на Вінниччині на другому році Великої війни почувається економіка?

- Почнімо з того, що ОВА забезпечує виконання основних регіональних програм, прийнятих в області. Насамперед у питаннях соціально-економічного розвитку регіону. А також, і це важливо, усього, що стосується підтримки соціально незахищених верств населення, ВПО, родин наших захисників та захисниць. І, звичайно, розвитку та підтримки медицини, освіти, малого та середнього сільгоспвиробника. Все це максимально реалізується та фінансово підтримується.

Попри війну на території області реалізовано 31 інвестиційний проєкт загальною вартістю майже 1,44 млрд грн, завдяки чому створено 1030 нових робочих місць.

Тепер в області працюють майже 84 тис. суб’єктів малого підприємництва. Це майже 12 тис. малих підприємств і близько 70 тис. ФОП. Від початку року прослідковується тенденція до їхнього збільшення. Наприклад, суб’єктів малого підприємництва стало більше на 4,4 тисячі. А кількість малих підприємств збільшилась на 466. Майже на чотири тисячі збільшилась кількість фізичних осіб-підприємців.

На що це вказує? На те, що у Вінницькій області позитивний інвестиційний клімат, є нові можливості для підприємців, з’являються ніші для започаткування бізнесу. Добре з цього й області. Адже сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва лише за дев'ять місяців цього року становила 4,6 млрд грн. Це на 20% більше порівняно з відповідним періодом 2022 року.

Позитив маємо і в експортно-імпортній діяльності Вінниччини. Лише за дев’ять місяців поточного року зовнішньоторговельний оборот становив 1,8 млрд дол. США. А це на 19% більше від минулорічного показника. Зовнішньоторговельні операції проводяться з партнерами 122 країн.

ЗІБРАЛИ НАЙБІЛЬШЕ ЗЕРНОВИХ І ЗЕРНОБОБОВИХ

- А як цьогоріч спрацювали аграрії?

- Можу сказати, що в поточному році наші аграрії засіяли всі посівні площі і завершили збирання врожаю. Загалом Вінниччина зібрала найбільше зернових і зернобобових серед регіонів країни – намолочено понад 5,1 млн тонн. Крім того, намолочено більше ніж 870 тис. тонн соняшнику, 345 тис. тонн сої та 420 тис. тонн ріпаку.

Клімат Вінниччини сприяв вирощуванню овочів. Тому сільськогосподарські підприємства переорієнтувалися та вдвічі збільшили площі під овочівництво. Втім, виникла потреба додати до державної грантової підтримки переробні підприємства плодоовочевої продукції, бо бракує сховищ для зберігання врожаю.

Зібрали й цукрові буряки: понад 2,5 млн тонн цукросировини. Наразі працюють всі п'ять цукрових заводів. Вони вже виробили понад 340 тис. тонн цукру.

Попри все область утримує лідерські позиції в державі за обсягами виробництва продукції тваринництва. З реалізації сільськогосподарських тварин на забій ми на першому місці, а з виробництва молока – на третьому.

А загалом гострою залишається проблема налагодження шляхів збуту сільськогосподарської продукції. Ви ж бачите, які проблеми тепер на наших західних кордонах. Це окрім тих проблем із логістикою, які улаштували нам росіяни.

БЕЗ «ВІЙСЬКОВОГО» ПДФО ГРОМАДИ З БЮДЖЕТОМ УПОРАЮТЬСЯ

- Держава забрала з розпорядження громад ПДФО, який надходив від військових. Як це вплине на виконання місцевих бюджетів і фінансову спроможність громад?

- Щоб розмова була предметною, проаналізуймо ситуацію.

За цей рік, включно до 1 жовтня, дати перерозподілу ПДФО з військових виплат до Державного бюджету, місцеві бюджети Вінницької області отримали від його сплати 2,74 млрд гривень. А загалом громади цього року мали значні додаткові фінансові ресурси. З них більше 4 млрд грн було спрямовано на непершочергові видатки, зокрема так звану бруківку. На початок листопада залишки бюджетних коштів становили 298 млн грн. А додатково одержані доходи по загальному фонду місцевих бюджетів – майже 1,12 млрд грн.

Тобто більшість місцевих бюджетів на завершення року мають значні нерозподілені фінансові ресурси, які можна використати на придбання необхідного для наших захисників. Позиція центральної влади чітка: гроші на оборону зараз, бруківка – після перемоги. Я вважаю, що горизонтальне вирівнювання бюджету – це необхідний крок держави під час війни. Ми маємо працювати на ЗСУ, і місцеві бюджети також.

Побоювання, що відсутність військового ПДФО для громад буде критичним, не обґрунтовані. Дивіться, 23 із 63 територіальних громад Вінниччини взагалі не одержували цього податку через відсутність військового контингенту. Але всі необхідні заходи, що потребували фінансування, реалізовувалися.

Тим паче що внесеними до Бюджетного кодексу України змінами передбачено, що держава гарантує компенсацію місцевим бюджетам, які втратять значну частину доходів через відсутність податку на доходи фізичних осіб із виплат військовослужбовцям. Тобто за потреби місцевим бюджетам будуть виділені додаткові дотації.

Що стосується виконання бюджетів області, то, за оперативними даними, у 2023 році очікується виконання бюджетів усіх територіальних громад. І це також забезпечить виплати усіх захищених статей бюджету.

СПОЧАТКУ – ПЕРЕМОГА, ПОТІМ – БРУКІВКА

- До речі, про кошти «на бруківку». При ОВА було створено робочу групу «Прозорість та підзвітність», яка мала б протидіяти випадкам нецільового використання коштів. Чи є вже якісь результати її роботи?

- Так, є. І можу назвати приклад. У результаті оперативно-економічного аналізу бюджетних закупівель, опублікованих на вебпорталі www.prozorro.gov.ua, було встановлено, що одна з громад уклала договір з підприємцем на проведення капітального ремонту відділення реабілітації місцевої лікарні на суму 1,5 млн грн. З ним уклали й договір на капремонт і утеплення спортивного павільйону спортшколи, ще на 1,4 млн грн. Це при тому, що у серпні, на момент укладення договорів, суд визнав підприємця винним у скоєнні майнового злочину та призначив покарання у вигляді чотирьох років обмеження волі. Окрім того, на два роки позбавив права займатися господарською діяльністю, пов’язаною з виконанням ремонтно-будівельних робіт. Щоб запобігти незаконному використанню бюджетних коштів і попередити їхнє можливе розкрадання, розпорядникам надіслано листи про виявлені факти для відповідного реагування.

Загалом за цей час було здійснено 140 моніторингів публічних закупівель і виявлено низку порушень. Задокументовано та зареєстровано шість кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, в межах яких здійснюється дослідження питання використання бюджетних коштів у сумі понад 27 млн грн. Розпорядники отримали листи щодо усунення порушень під час проведення закупівель, на підставі яких відмінено чотири закупівлі на суму 6,3 млн грн.

ГРОШІ НА ВІДНОВЛЕННЯ СПРЯМУЮТЬ НА ІНФРАСТРУКТУРНІ ПРОЄКТИ

- У жовтні Кабмін виділив Вінниччині 534 млн грн з перерозподілу субвенції з державного бюджету на відновлення. Як ці кошти будуть використані?

- Специфікою нашої області є зосередження великої кількості переселенців. Наразі у нас проживають понад 160 тис. ВПО, і це спричиняє додаткове навантаження на всю інфраструктуру, особливо медичну і освітню. До того ж проходять лікування та реабілітацію багато наших захисників та захисниць, потребують підтримки родини військових.

Усі категорії населення повинні отримувати широкий спектр якісних медичних і освітніх послуг.

Загалом виділено фінансування на реалізацію дев'яти проєктів. Із них п'ять будуть реалізовані у Стрижавській, Уланівській та Жмеринській територіальних громадах.

А кошти із субвенції, які виділені обласному бюджету, використають на будівництво освітнього закладу і капітальні ремонти та ремонти обласних лікарень, –  це чотири проєкти.

ОЗДОРОВИЛИ ПОНАД 800 ДІТЕЙ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ

- Ви згадали про підтримку захисників. Як область підтримує Сили оборони і родини військових?

- Для Сил безпеки та оборони з Регіонального матеріального резерву області цього року виділено понад 1,66 млн грн. За ці кошти придбали та передали нашим військовим медичні аптечки, намети, спальні мішки, сітки затінювання, вогнегасники, засоби особистої гігієни, засоби автономного живлення з комплектувальними, продукти харчування.

Окрема вдячність – усім меценатам. Адже разом із благодійними організаціями ми передали нашим захисникам 32 БПЛА, 16 тепловізорів, 3 генератори, 49 одиниць автомобільної техніки та багато необхідних на фронті матеріально-технічних засобів. Допомогу надано на суму понад 8 млн грн.

А у результаті примусового відчуження та вилучення майна на військові частини передано 55 автомобілів на загальну суму більше 17 млн грн.

Ми допомагаємо усім підрозділам з Вінницької області, які перебувають на всій лінії фронту.

Що ж стосується родин військових, то ми поставили чітке завдання: забезпечити їхній соціальний супровід.

Ми запровадили в області програму підтримки та допомоги захисникам і захисницям, які отримали поранення під час захисту України. Створені мобільні бригади надають їм комплексну медичну, психологічну, соціальну підтримку та допомогу. Такі бригади відвідують родини захисників і захисниць, щоб визначити стан та потреби цих осіб та їхніх сімей.

Ще один проєкт  –  «Помічник ветерана». Наша область є однією з чотирьох пілотних, які впроваджують цю послугу. Тринадцять помічників уже почали свою діяльність з допомоги ветеранам під час переходу від військової служби до цивільного життя. У чотирьох пілотних громадах створені Сервісні офіси ветерана.

Не залишаємо поза увагою і дітей наших захисників та захисниць. Цієї осені майже 800 юнаків та дівчат з усіх районів та міст обласного значення Вінниччини відпочивали у Закарпатті. А влітку наші дітки їздили в Лодзьке та Мазовецьке воєводства Республіки Польща.

Антоніна Мніх
Світлини Олександра Лапіна

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-