Ірина Волошина, професор Запорізького державного медуніверситету
Страх перед вакцинацією нагадує страх первісних людей, які то вогню боялись, то блискавок
09.12.2021 14:56

Ірина Волошина – професор кафедри сімейної медицини, терапії, кардіології та неврології Запорізького державного медуніверситету, окрім усього іншого, ще працює сімейною лікаркою і входить до правління ГО “Батьки за вакцинацію”.

Десять років тому через стан здоров'я дитини Ірина була вимушена переїхати в Бердянськ, де згодом відкрила власну клініку “Надія”, директором якої вона нині є.

Через щільний робочий графік і сімейні обставини інтерв’ю Укрінформу пані Волошина дала телефоном. Говорили про те, чому вакцинація – це питання національної безпеки, про те, чи потрібно робити щеплення від грипу, про вигорання медиків та багато іншого.

ЧИ БУВАЮТЬ БЕЗКОШТОВНІ ПОСЛУГИ У ПРИВАТНІЙ КЛІНІЦІ?

- У вас стільки напрямків діяльності. Як усе встигаєте?

- А я не встигаю, чесно скажу. Я консультую за декількома напрямками, підтримую кілька спеціалізацій: кардіологію, терапію, гастроентерологію, сімейну медицину. У мене напрацьований свій контингент пацієнтів, якими займаюся. Також є діяльність у громадських організаціях (ГО “Батьки за вакцинацію”), професійних медичних спільнотах.

- 10 років тому ви переїхали до Бердянська і вирішили займатись приватною практикою. Чому? Незадоволені рівнем надання послуг у комунальних лікарнях?

- Тоді я була мамою в декреті, це унеможливлює роботу в державних структурах, тож я почала потихеньку консультувати амбулаторно, бо фахівців мого рівня в районах дуже мало. А там є багато сільського населення, внутрішньо переміщених осіб, Бердянськ близький до зони розмежування, а вразило мене там те, що попри укомплектованість поліклінік, рівень надання допомоги далекий від ідеалу, навіть від рівня Запоріжжя. У мене є кафедральна підготовка, кафедральний стаж – я викладала й у студентів, і в лікарів. Зараз і в приватних структурах люди можуть обслуговуватися безкоштовно. Наприклад, мені зараз підпорядковуються двоє чудових терапевтів і двоє педіатрів, які у приватній клініці надають абсолютно безкоштовні консультації, вакцинують, і люди за це абсолютно нічого не платять. Це дуже зручно.

- Безкоштовно, бо люди мають декларації?

Вакцинацію потрібно робити. Це питання національної безпеки

- Так, на колектив нашої клініки припадає 2005 декларантів. Вільного часу в мене немає, багато організаційних питань. Щодо уваги пацієнтам, то головне – щоб був фаховий адміністратор, працював кол-центр, бо у людей дуже багато запитань. Під час пандемії кількість дзвінків збільшилась у 10 разів, а кількість людей, які обслуговують пацієнтів – залишилась незмінною. Не всі люди це, на жаль, розуміють. Працюємо на межі своїх можливостей. Я стараюсь, щоби пацієнти були максимально автономними, мали інформацію про своє здоров’я і знали, як собі допомогти.

ВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ СТРАШНА СВОЇМИ НАСЛІДКАМИ

- Вакцинація – наразі питання №1. Поділіться, що ви думаєте про це як фахівець.

- Вакцинацію потрібно робити. Це питання національної безпеки. Якщо у нас залишилися люди, які взагалі ставлять собі питання – вакцинуватися чи ні, то це дивно. Оскільки такі запитання напряму провокують безлад у країні, порушення кордонів, зокрема їх закриття. Україна вже потрапила у список не рекомендованих для туризму країн, бо в нас почався і спалах поліомієліту, і велика кількість людей, які не вакцинувалися. Тож тут досить сумна статистика і ситуація, погано, що в нас настільки необізнане населення.

- Як донести до людей необхідність вакцинації, хто це має робити?

- Я б не звалювала все лише на лікаря. Безумовно, що завдання лікаря – комунікувати з декларантами, доносити інформацію різними шляхами. Потрібно говорити це і коли людина прийшла на візит, і публікувати свої думки та переконання у соцмережах, власним досвідом ділитися: пішов, прищепився – і виставив своє фото на огляд, щоб усі бачили.

Важливою є робота медичної сестри і всього медичного персоналу. Це й промоція на бігбордах, і промоція від наших політиків та ЗМІ.

Бо в нас інформаційні кампанії, на жаль, є достатньо слабкими. Хоча над цим багато працюють, але страх людей особисто мені нагадує первісний страх, коли дикі люди то вогню боялись, то блискавок. Це приблизно те саме. Страх породжується незнанням. І тут постає питання: а що ви зробили, щоби подолати цей страх, що ви прочитали, де знайшли інформацію? Аби подолати страх, треба проконсультуватись – і це не має бути жовта преса чи сусідка, а повинні бути справді перевірені джерела інформації.

Дітей треба вакцинувати, бо в Україні понад 1500 хлопчиків і дівчаток перебувають у реанімаціях з ковідом

- Ви ділилися зі своїми підписниками на Фейсбуці, коли зробили щеплення?

- Так. І ми навіть знімали відео, робили прямий ефір із поліклініки. Ми ходили до колег у комунальну поліклініку й там робили щеплення. Додам також, що я є співавтором видання, яке розійшлось тиражем понад 30 000 екземплярів, 100+ відповідей на запитання про вакцинацію проти COVID-19” . Там зібрані найбільш поширені запитання і роз’яснення.

- МОЗ дозволив вакцинувати проти коронавірусу дітей, старших 12 років. Чи потрібно це? 

Будь-яка вірусна інфекція (грип, коронавірус) страшна не сама по собі, а своїми наслідками

- Потрібно з кількох причин. В Україні понад 1500 дітей, які перебувають у реанімаціях з важким перебігом COVID-19 і системним мультизапальним синдромом, який має дуже серйозні наслідки. Тут виникає питання: чого ми боїмось? Будь-яка вірусна інфекція (грип, коронавірус) страшна не сама по собі, а своїми наслідками. У мене багато пацієнтів, які перенесли нібито легкий грип, а потім – після нього мали діабет І типу, тобто інсулінозалежний, і все життя отримують інсулін або захворіли на гломерулонефрит (захворювання, при якому дуже швидко пошкоджуються нирки і людина має фактично переходити на гемодіаліз). Так само з ковідом – він дуже серйозно вражає легені й запускає цілу низку аутоімунних захворювань, зокрема щитоподібної залози. Однозначно – перевага на боці вакцинації. Вакцина захищає і від зараження, і від важкого перебігу. Наші колеги в США давно вже вакцинують багато дітей, і навіть не з 12, а з 5 років. 

ПІСЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ ІМУНІТЕТ ФОРМУЄТЬСЯ 2-3 ТИЖНІ

- Коли потрібно вакцинуватися: прямо зараз чи краще відкласти питання на літній період?

Моя порада: знайдіть пункт вакцинації, де вам призначать конкретний час хвилина в хвилину

- Коли ви хочете стати захищеним, тоді й вакцинуватися. Поки ви не зробили вакцинацію – ні ви, ні ваша дитина не є захищеними. Пора року не впливає на це, тож не треба дивитись на те, що чергова хвиля прийшла. Тут питання – в організації процесу. Моя порада: знайдіть таку медичну установу, або пункт вакцинації, де вам призначать конкретний час хвилина в хвилину. У порядку живої черги – це не зовсім правильна організація вакцинації. Адже тут мова про інфекційний контроль. І люди мають приходити чітко на свій час, максимальна тривалість очікування – 5 хвилин, не більше, щоби зменшити контакти з іншими людьми. Це дуже важливо.

Вакцинуватися проти ковіду і грипу можна навіть в один день

- Грип і коронавірус – як поєднати вакцинацію?

- Навіть в один день можна. Взагалі можна з будь-яким інтервалом. Щодо грипу раджу не затягувати. Оскільки після будь-якої вакцинації імунітет формується приблизно 2-3 тижні, тому фактично після вакцинації ви ще 2-3 тижні можете вважатися незахищеними. Зараз грип насувається достатньо важкий, чотири штами, зокрема і пташиний грип, і H1N1  (пандемічний грип). Тож можна захворіти і на ковід, і на грип. Така комбінація одразу збільшує ризики, навіть померти, в три рази. Вакцини доступні, на відміну від минулого року. Раджу і дітям, і дорослим вакцинуватись. 

- Нещодавно ви бігли марафон за вакцинацію, запустили пілотний проєкт “вакцинація в аптеці”. Які ще проєкти запустили, аби допомогти людям розвіяти страх перед щепленням? 

Вакцинація в аптеці – це міжнародна практика

- Марафон проводив Мелітополь. Зараз марафони – достатньо модна тенденція, і я, як представниця правління ГО “Батьки за вакцинацію”, в ньому брала участь. У нас сформувалася команда свідомих мам, я навіть скажу, що бігла не як медик, а як мама. Бігла 2 км, а потім виклала відео в загальну групу. Це така соціальна активність. Щодо вакцинації в аптеці. Так, я координаторка цієї акції. Вона продовжилась у місті Рівне. Це міжнародна практика: якщо ми візьмемо Британію, то там у сезон грипу протягом місяця людина може вакцинуватися в аптеці, аби не перевантажувати лікувальні установи, спростити доступ до щеплення. 

Ті, хто прийшов щепитися, мають бачити холодильник, де лежить вакцина, ознайомитися з інструкцією

У нас багато проектів: наприклад, для роботи з дітьми в школах у нас є казки, розмальовки про вакцинацію. Це ми робили за допомогою Фонду Відродження. Є збірник для батьків, де розписано про всі щеплення. У питаннях вакцинації важливо абсолютно все: від зовнішнього вигляду лікаря, медсестри – до того, куди потім буде викинуто шприц. Його не можна просто у смітник викинути, це мають бути спеціальні коробки. Вакцинація – процес, який має бути абсолютно прозорим. Тоді будь-який страх зникає. Страх, про який ми говорили, виникає, коли людині здається, що від неї щось приховують. Вакцинація має бути відкритою: люди повинні бачити холодильник, у якому лежить вакцина, інструкція має бути доступна до ознайомлення, транспортування вакцини. Все дуже важливо.

КОМУ ДОЗВОЛЯТЬ ЗРОБИТИ ТРЕТЄ ЩЕПЛЕННЯ, І ЧИ ЙДЕ ПАНДЕМІЯ НА СПАД

- Ви говорили про закриті кордони. Пандемія зачинила перед вами їх?

- Так, у перший рік пандемії, коли всі кордони були закриті, я пропустила близько 10 конференцій і конгресів, зокрема й конференцію в Канаді, куди дуже хотіла потрапити. Вона була скасована через пандемію. Барселона, Прага, Рим – там конференції були перенесені в онлайн-формат, але він відрізняється від того, коли все проводиться “наживо”. У мене дуже серйозні побоювання, що якщо люди припинять вакцинацію, усе може повернутись – і українців знову не будуть пускати, або пускати тільки через карантин. 

- Пандемія йде на спад? 

- Розслаблятися ще зарано. Тим більше, новий штам насувається, а кількість невакцинованого населення достатньо велика, і лікарні залишаються заповненими. Було прийнято рішення про введення третьої дози для людей із послабленим імунітетом. Зараз чекаємо наказу МОЗ. Тож вакцинуйтесь за першої можливості.

- Читала, що ви медик у третьому поколінні...

- Так, у нас династія, і я не бачу в цьому нічого поганого. З досвіду можу сказати: коли лікарська родина, тоді й дуже цікаво, і легше опановувати таку достатньо складну, непопулярну науку, як медицина. Але це й реально важко, це постійна робота з людьми, це ризик вигоряння. У мене батько є професором кафедри анатомії в Запорізькому медуніверситеті, мати – відомий онкогінеколог. У Запоріжжі мою родину дуже добре знають. Брат – судинний хірург, бабуся дуже відомою медсестрою була в Кривому Розі, вона фактично і започаткувала наш медичний рід. 

ЛІКАРНІ БЕЗ ОБЛАДНАННЯ, МЕДИКИ – БЕЗ УНІФОРМИ

- Я так розумію, якщо потрібна консультація чи допомога з якогось питання, ви точно знаєте, до кого звертатись – до родини? 

- Для ургентних питань є швидка допомога. Це, до речі, універсальна порада і для колег, і для пацієнтів. Я рада, що є можливість порадити своїх колег своїм пацієнтам. Хоча мені хотілось би, щоб у майбутньому була така ідеальна картинка, коли ти приходиш у будь-яку лікувальну установу, не по знайомству чи рекомендації, і незважаючи на твій статус, – тобі нададуть однаково якісну допомогу. На жаль, в Україні з цим поки що дуже серйозні проблеми і механізмом “по знайомству, по дзвінку” іноді доводиться користуватись. Рівень підготовки медиків дуже різний.

Чесно вам скажу, у мене ще з дитинства  є страх медичних установ, бо я сама стала жертвою, можливо, лікарської помилки, коли мені видаляли апендикс, а потім заразили гепатитом. Щеплень тоді ще не було, і я ледь не померла від нього.

- Яка країна, на вашу думку, є взірцем у питанні медицини? 

- Я би хотіла, аби в нас медицина була такою, як в Австрії чи Німеччині. Там є теж огріхи, але там не стоїть питання медичного обладнання. Наприклад, зараз я є консультантом організації ПРООН, яка допомагає в різних медичних проєктах, і ми взялись за допомогу Херсонській обласній дитячій лікарні. Ми вже зробили їм новий сайт і сформували список потреб. Уявіть, обласна лікарня, а там не вистачає навіть такого обладнання, як апарат штучної вентиляції легень, дефібрилятори, мікроскопи для проведення офтальмологічних операцій. Немає цього, а має бути. Не вистачає оновленого стерилізаційного обладнання, використовується вже старе, а рівень стерильності є важливим.

Стає страшно від того, скільки всього не вистачає нашим лікарням: починаючи від матеріально-технічної бази, закінчуючи елементарною уніформою. Я вважаю, то взагалі ганьба, що медики самі купують собі халат, приносять його на роботу, а потім перуть його вдома. Такого не повинно бути взагалі, з цього треба починати. Прати медичний одяг із побутовими речами – абсолютно неприпустима ситуація. Медик узагалі не має думати, де взяти свою робочу форму, а в Україні це далеко не так. У нас лікар сам собі має купити і ноутбук, і стетоскоп, і навіть халат. Це я про комунальні лікарні говорю, в приватних установах ситуація краща. 

ШВИДКІ КОНСУЛЬТАЦІЇ Є НЕБЕЗПЕЧНИМИ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ

- Що потрібно робити медику, аби не вигоріти на роботі? 

- Це досить складне питання для всіх медиків. Бо інколи ти лягаєш спати або прокидаєшся серед ночі – й думаєш, що забув пацієнтові відповісти чи не подивився чиїсь аналізи, а людина, можливо, чекає. Переживаєш за різні перевірки. Сильна навантаженість.

Всі медики, всі, хто в професії, є справді відповідальними. Можу сказати, що є кілька моментів. У наших медуніверситетах, на жаль, не вчать, що таке емпатія. У мене на роботі склалась дуже неприємна ситуація, коли вигорів фаховий адміністратор. Людина переплутала такі поняття, як симпатія й емпатія, дуже близько до серця брала всі скарги людей, претензії. Людина просто перестала спати нормально вночі, навіть відпустка не допомагала. У результаті вона просто не витримала і звільнилась.

Якщо ти сьогодні працюєш понаднормово, то завтра твоя працездатність буде набагато нижчою

Зараз тотально звільняються медики по всій країні. Ні зарплата, ні щось інше не впливає.

Дуже важливо не плутати симпатію та емпатію – це потрібно виховувати. Слід бути емпатичною людиною у професії. По-друге, робочий день має закінчуватись, відповідно до контракту чи угоди. Є чітко визначений термін, не треба перепрацьовувати. Це дуже важливо. У розвинутих країнах навіть штрафують, якщо ти пересидиш свій робочий час. Бо якщо ти сьогодні працюєш понаднормово, то завтра працездатність буде набагато нижчою. Третій момент – намагатись займатися спортом, присвячувати час спілкуванню з родиною, творчості (якщо є нахил). 

- Але ж пацієнти все одно пишуть і після роботи, і навіть уночі? 

Звертаюсь до всіх свідомих людей: пригадайте, коли ви востаннє робили щеплення?

- Так, але я інколи можу не відповідати і прошу розуміти: це не тому, що не хочу. Я одразу попереджаю при роботі з людьми, що я не швидка допомога, це потрібно розуміти одразу. Я буду відповідати тоді, коли можу це зробити. І дуже небезпечно писати лікарю й очікувати відповіді в неробочий час, бо лікар не завжди бачить медичну карту пацієнта, тому швидкі консультації є небезпечними для самих пацієнтів. Консультації я не проводжу, поки не відкрию картку, не подивлюсь історію хвороби. Бо кожна людина може забути щось чи переплутати. 

- Що б ви сказали чи порадили насамкінець українцям?

- Я би хотіла звернутись до всіх свідомих людей. Пригадайте, коли ви востаннє робили щеплення. Я не кажу про коронавірус, а про всі інші щеплення, про які люди забувають. Хочу нагадати, що в нас нещодавно був досить серйозний спалах кору. Починаючи від віспи, закінчуючи гепатитом, дифтерією, правцем – все це потрібно робити. Щеплення – це ефективно і безпечно. 

Ольга Звонарьова, Запоріжжя
Фото надані Іриною Волошиною

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-