У Херсоні ціна на огірки на ринках від 2 до 35 гривень за кілограм

У Херсоні ціна на огірки на ринках від 2 до 35 гривень за кілограм

Фото
Укрінформ
У селищі Копані Білозерського району Херсонської області фермер Макс Сипко згодував вівцям вирощений врожай огірків через відсутність попиту у оптових покупців.

Відео з його коментарем у Фейсбуці зібрало чимало відгуків і коментарів.

За словами підприємця, він не зміг продати овочі, оскільки оптові покупці пропонують за кілограм огірків одну гривню. При цьому оптовики пояснюють низьку ціну нетоварним виглядом продукції: нібито в огірків нема квіточок і "неякісна колючка".

Кореспондент Укрінформу вирішив поцікавитися, що відбувається з огірком на Херсонщині, наскільки ця ситуація типова для регіону.

У Херсоні на ринках та на підходах до них можна придбати огірки різної якості та сортів за ціною від 2 гривень до 35 за кілограм. Маленькі некондиційні огірки просто на вулиці, де зазвичай відбувається стихійна торгівля, кореспонденту пропонували придбати по 2 гривні за кілограм, а трохи далі - вже на прилавках ринку по вулиці Миру вартість огірків коливається, починаючи від 4,5 до 12 грн за кг. Так само різниться ціна у продавців, які торгують корнішонами - 25-35 грн за кг. Тож загалом вибір великий - і по розмірам, і по свіжості.

Валентина Костенко - голова Великокопанівської громади, мешканці якої активно займаються вирощуванням овочів, розповіла, що на місцевому гуртовому овочевому ринку огірки та помідори коштують 4-5 гривень за кілограм. Вона зазначила, що закупників мало – період відпусток, спекотно. Наразі, за словами Костенко, не відбувається руху до кооперації місцевих дрібних сільгоспвиробників, які стикнулися з проблемами реалізації овочевої продукції у минулому карантинному році через призупинення роботи найбільшого на півдні України тутешнього гуртового овочевого ринку. Голова громади, яка балила відео, де фермер скаржиться, що у нього не взяли на ринку огірки навіть по 1 гривні і що продукцією доводиться годувати худобу, зауважила: «Не знаю, може, десь хтось і викидає, але у нас по селу викинутої продукції немає».

Керівниця Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Маргарита Степанова у коментарі агентству повідомила, що нині потребу в огірках відчувають місцеві переробні підприємства.

«Беруть огірок з задоволенням переробні підприємства, його не вистачає, адже через нинішні погодні умови овоч швидше псується, тому його треба оперативно збирати і реалізовувати на переробку. Також зазначу, що переробники беруть огірки лише у легального бізнесу», - сказала Степанова.

Читайте також: З початку року споживча інфляція становила 8,3% - Держстат

Вона зазначила, що в регіоні на рік збирають близько 100 тисяч тонн огірків. Щодо цін, то огірок, наприклад, корнішон розміром від 5 до 9 сантиметрів цьогоріч на переробку беруть по 16 гривень. Також можна пропонувати овочі для продажу на інтернет-біржах, де можна розмістити оголошення про те, яким шляхом сільгоспвиробник планує реалізувати продукцію. Такі платформи цьогоріч вже активно використовували фермери, що вирощують полуницю, лохину, ожину.

Голова фермерського господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко, своєю чергою, ділиться, що його господарство весь вирощений цьогоріч огірок передає на переробку місцевому крупному підприємству за ціною по 6 гривень. Він підкреслив, що така ціна – на межі собівартості і якщо переробники наступного року не піднімуть закупівельну ціну, то огірка може не бути, адже його не вигідно вирощувати, щоб продавати за такими цінами.

Він пояснює, що ціна на огірок дійсно впала, адже він пішов масово – і в малих приватних осіб, і в крупних фермерських господарствах.

«Це триватиме місяць. Споживачі багато не беруть зараз ні баклажанів, ні помідорів, ні перець, ні огірок той самий, бо триває період відпусток. Але вже після 20 серпня попит буде, ціна стабілізується, але, правда, й огірка вже не буде», - зазначає голова фермерського господарства.

За його словами, якщо йдеться про реалізацію у торгівельні мережі, то є проблема з великими партіями, адже огірок треба швидко вибирати та відправляти на продаж – він в’яне.

«Супермаркет візьме півтори-дві тонни, а якщо двадцять тонн – це треба порозвозити. Нема логістичного напрямку по огірку», - зауважив голова господарства.

Кириченко, якого називають лобістом розвитку кооперативного руху, також називає ситуацію, що склалася зі створенням кооперативів виробниками овочевої продукції, «делікатною» - у кооперацію дрібні та середні господарства не вірять, хоча розуміють, що це потрібно. Він каже, що кооперація саме таким господарствам необхідна для того, щоб розуміти, яка продукція і куди потрібна, і саме її вирощувати.

«Якби малі та середні виробники об’єдналися, то огірок не був би по 1-2 гривні», - наголосив він. Водночас зазначив: для розвитку такої кооперації потрібні надійні преференції з боку держави. Наразі ж дрібні та середні сільгоспвиробники "не вірять у себе і не вірять нікому", додав аграрій.

Що ж стосується відео Сипка, то у коментарях користувачі соцмережі писали, що краще було б продати овочі на ринку самому, або запросити покупців на поля, як робили цього року деякі фермери з полуницею. Треба шукати нові підходи в реалізації продукції - їхній головний висновок.

Фото: Ірина Староселець

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-