Активісти кажуть про тиск через виграний позов проти Миколаївського глиноземного заводу

Активісти кажуть про тиск через виграний позов проти Миколаївського глиноземного заводу

Укрінформ
Громадська екологічна організація «Стоп Шлам» виграла в суді позов проти Миколаївського глиноземного заводу, який накопичив на території області понад 20 млн тонн червоного шламу.

Про це в Укрінформі на пресконференції «Стоп Шлам» вимагає припинити тиск на активістів, які постраждали від токсичних відходів МГЗ» розповів голова громадської екологічної організації Василь Орел.

«3-4- тонни пилюки червоного шламу літає постійно над містом і над селами. Ми звернулися до суду і виграли цей суд», - заявив Орел.

За його словами, в суді вдалося довести, що через накопичення червоного шламу, який є відходами виробництва Миколаївського глиноземного заводу, в місті та області зростає кількість тяжких захворювань у новонароджених дітей, люди отримують опіки від викидів шламу, в місцевій річці немає риби і не можна купатися через отруєння води токсичними речовинами.

Читайте також: У Миколаєві активісти виграли суд у глиноземного заводу на ₴9 мільярдів

Як зазначила голова ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» Тетяна Тимочко, Миколаївський глиноземний завод є одним із найбільших в Україні і Європі і протягом багатьох років накопичив понад 20 млн тонн червоного шламу - відходів глиноземного виробництва. З цим вели безрезультатну боротьбу екоактивісти всієї України протягом багатьох років.

«Нещодавно ми всі разом провели наукове засідання біля підніжжя шламосховища на березі Бузького лиману. Приїхали активісти, науковці, народні депутати, активісти, була ухвалена резолюція. Ми діяли в законний спосіб - висловили свою незгоду і направили свою резолюцію в усі органи влади. Натомість отримали тиск від правоохоронних органів», - сказала Тимочко.

Читайте також: Миколаївський глиноземний будує накопичувач шламу з порушеннями - екоінспекція

Вона додала, що нині підприємство з порушенням екологічного законодавства почало будівництво ще одного, третього шламосховища. Хоча на сьогодні існують технології промислового використання червоного шламу. Однак, за словами еколога, власники підприємства використовують територію України «як полігон для зберігання особливо небезпечних відходів».

Як зазначив адвокат ГО «Стоп Шлам» Артемій Воробйов, згідно із законодавством України, заборонено складування будь-чого, якщо існує технологія перероблення цього відходу. Тобто, заховання цих відходів взагалі протиправне. Також, згідно з митним законодавством, ці відходи утворюються на митній території України – що означає, що ввозиться сировина на територію, тут переробляється, і все має бути вивезено за межі країни, як продукція іноземного походження, в тому числі й відходи.

Однак, пояснив Воробйов, позиція власників МГЗ така, що на території України виробляється глинозем, який може бути використаний, в тому числі для виробництва товарів військового призначення.

«Найголовніше, під час судового розгляду була представлена інженерно-екологічна експертиза, в якій зазначено, що відходи містять токсичні речовини. Це означає, що з ними можна на території України щось робити лише з дозволу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Але МГЗ ніколи навіть не звертався до Міндовкілля за таким дозволом», - наголосив адвокат.

Читайте також: Будівництво «Керченського моста» спровокувало в Криму екологічну катастрофу — експерт

Як підкреслили учасники пресконференції, наразі на екоактивістів, учасників громадської спілки, чиниться тиск правоохоронних органів.

За даними з відкритих джерел, основним видом діяльності ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" є виробництво алюмінію, підприємство за 2020 рік отримало 1,011 млн грн чистого прибутку. Компанія належить ТОВ "Гуардон Україна" (86,04%) і ТОВ "Компанія "Алюміній України" (13,96%). До лютого 2019 року кінцевим бенефіціарним власником підприємства був російський бізнесмен Олег Дерипаска.

Як повідомляв Укрінформ, у травні 2021 року Заводський райсуд Миколаєва задовольнив позов громадської організації "Стоп Шлам" та присудив стягнути з Миколаївського глиноземного заводу понад 9,2 млрд грн за моральну шкоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-