Під час ремонту дороги будівельники знищили скіфський курган на Черкащині

Під час ремонту дороги будівельники знищили скіфський курган на Черкащині

Фото
Укрінформ
Під час ремонту дороги був знищений один зі скіфських курганів біля села Соколівочка Черкаської області. Археологи вимагатимуть негайних розкопок коштом будівельної організації.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив завідувач сектору археології та охорони культурної спадщини Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Олександр Назаров, передає Укрінформ.

«Минуло більше як місяць з того часу, як органами охорони культурної спадщини було виявлено факт пошкодження одного з курганів пам'ятки археології - курганної групи між містом Тальне та селом Соколівочкою на Черкащині. Пошкодження сталося під час ремонту автодороги Н-16, який проводиться в рамках проєкту "Велике будівництво". Наразі автодор акуратненько там все вирівняв і затрамбував, а на папері "клеє дурня", типу "ми взагалі не розуміємо, про що ви", – повідомив Назаров.

Інформацію підтвердив у розмові з кореспондентом Укрінформу Микола Суховий – провідний консультант відділу охорони та культурної спадщини Черкаської ОДА.

«Пам’ятку справді пошкоджено. Зараз ми висуваємо претензії будівельній організації. За законом вона має профінансувати розкопки кургану своїм коштом. Сподіваємося, що так і буде», - сказав Суховий.

Читайте також: На Полтавщині створюють унікальний музей скіфської доби

Соколівочка належить до Тальнівської громади Звенигородського району. За словами міського голови Тального Василя Сідька, будівельні роботи здійснює ШРБУ-48 з міста Умань. Дорогу Н-16 мають здати в експлуатацію цього року.

Знищений курган належить до скіфського періоду. Кілька таких курганів розташовані між селами Соколівочка, Гордашівка та біля Тального.

Укрінформ звернувся за коментарем до будівельної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-