СБУ затримала російського агента, який збирав компромат на військових і чиновників

СБУ затримала російського агента, який збирав компромат на військових і чиновників

Фото, відео
Укрінформ
Контррозвідники СБУ затримали у Кіровоградській області громадянина України, який входив до складу організованого злочинного угруповання на території РФ і був завербований російською воєнною розвідкою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Співробітники спецслужби задокументували, що після повернення в Україну зловмисник за завданням російських кураторів здійснював збір інформації стосовно місцевих посадовців та військовослужбовців: компрометуючих даних на них, а також відомостей щодо виїздів до РФ і тимчасово окупованих територій, наявності родинних зв’язків, майна тощо.

Ці відомості мали бути використані для створення умов для виїзду вказаної категорії осіб до Росії або на окуповані нею території, їх подальшого затримання та залучення російськими спецслужбами до конфіденційного співробітництва.

Зібрані дані затриманий агент передавав з використанням відпрацьованого закритого каналу зв’язку. За виконання завдань отримував грошову винагороду в рублях на банківську картку.

Читайте також: У червні СБУ «відбила» понад 70 кібератак на українські органи влади

У ході обшуку за місцем проживання фігуранта виявлено і вилучено засоби зв’язку, які використовувались для контактів із представником ГУ Генштабу ЗС РФ, банківські картки «Сбербанка России», посвідчення про належність до персоналу російських комунальних та комерційних структур.

Читайте також: Кібератаки гірші за атомну зброю – Данілов

Затриманому повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ викрила міжрегіональну мережу агітаторів, які здійснювали ворожі інформаційні операції на замовлення іноземних спецслужб. Зловмисники поширювали через інтернет заклики до зміни меж державного кордону та повалення конституційного ладу в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-