У Чернівцях до 80-х роковин Голокосту на Буковині заклали меморіальний знак «Поріг пам'яті»

У Чернівцях до 80-х роковин Голокосту на Буковині заклали меморіальний знак «Поріг пам'яті»

Фото
Укрінформ
У Чернівцях до 80-ї річниці початку Голокосту на Буковині заклали меморіальний знак «Поріг пам'яті».

Про це у Фейсбуці повідомляє Чернівецька обласна державна адміністрація, передає Укрінформ.

«У Чернівцях в районі колишнього стадіону «Маккабі» встановили меморіальний знак «Поріг пам’яті». Його створили на честь 80-х роковин трагічних подій в історії Буковини, а саме злочинів та репресій проти єврейського народу – Голокосту», - йдеться у повідомленні.

Під час церемонії закладання меморіального знаку Штольпершвеллє були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен та Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон. Також до заходу долучилися представники крайової влади та єврейської громади у Чернівецькій області.

«80 років тому, липневого дня 1941 року, розпочалася акція знищення тих буковинців, які власними руками, інтелектом, силою духу створили цю колиску європейської толерантності – місто Чернівці. Наш обов‘язок зробити так, щоб пам‘ять про жертв нацизму жила у всіх поколіннях. Ніколи більше ми не дозволимо повторитися такому страшному злочину у нашій державі», - сказав голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

У Чернівцях до 80-х роковин Голокосту на Буковині заклали меморіальний знак «Поріг пам'яті» / Фото: Чернівецька ОДА

Також голова обласної адміністрації під час заходу виступив з ініціативою передати єврейській громаді міста історичну будівлю Єврейського дому у Чернівцях, де зараз розміщений міський палац культури.

Злочини та репресії проти євреїв у Чернівцях почалися у липні 1941 року та отримали назву «кривавий липень–1941». Першим кроком румунської влади, яка повернулася у Північну Буковину та Чернівці, було оголошення єврейського населення поза законом.

Читайте також: Музей Майдану започаткував створення Української коаліції пам’яті

5–9 липня 1941 р. у Чернівцях та їхніх околицях було вбито і закатовано понад 2300 євреїв. 7–8 липня німецька зондеркоманда 10-б під командуванням майора СС Отто Олендорфа зігнала близько чотирьохсот чернівецьких євреїв до Румунського палацу культури, де їх упродовж двох днів нещадно катували. Згодом їх повели бічними вулицями до військового стрільбища біля р. Прута (район с. Білої), де людей змусили викопати яму і розстріляли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-