На Запоріжжі відкрили «Загублене кладовище Хортиці»

На Запоріжжі відкрили «Загублене кладовище Хортиці»

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі в рамках міжнародного проєкту “Час збирати каміння” відкрили менонітський меморіал “Загублене кладовище Хортиці”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Співробітники Національного заповідника “Хортиця” та краєзнавці знайшли близько 300 стел з кладовища протестантів-менонітів ХІХ – початку ХХ століття, які були вмуровані у фундамент старої комори.

Надгробки знайшли у 2019 році і з того часу розпочався масштабний проєкт під назвою “Час збирати каміння”, завданням якого є дослідження, реставрування та музеєфікування пам'ятників менонітів виготовлених в період 1793 -1918 рр.

У Запоріжжі презентували загублене менонітське кладовище Хортиці / Фото: Катерина Клочко. Укрінформ

“Я українець менонітського походження. Мені випала честь бути на відкритті цього меморіалу. Моя родина могла тільки про це мріяти. Не можна правду стерти, особливо історичну, вона вийде на світ, нехай і через 80 років. Мої предки прийшли на цю землю пішки. Я живу на Нижній Хортиці, там поховані мої батьки, і там колись буду похований і я. Історія менонітів не закінчується тим, що вони покинули колись Україну. Сьогодні дуже важливий день в моєму житті”, - сказав під час відкриття меморіалу представник менонітської громади в Запоріжжі Борис Леткеман.

Читайте також: У Запоріжжі створюють Меморіал хортицьких менонітів

Завдяки підтримці канадської організації, благодійного фонду “Менонітський центр”, менонітської громади м. Запоріжжя, волонтерів, небайдужих мешканців міста було створено меморіал Хортицьких менонітів, який складається з 18 пам’ятників.

За словами директорки благодійного фонду “Менонітський центр” у м. Молочанськ Оксани Турчиніної, через пандемію коронавірусу канадці не змогли приїхати до Запоріжжя. Вона сказала, що виявлення цих надгробків привернуло увагу менонітів, які мешкають в Канаді.

“Коли оприлюднювалися списки імен на цих надгробках, багато людей перевіряли свої сімейні записи, аби перевірити, чи пов’язані вони, і багато людей пов'язані”, - сказала Турчиніна.

Читайте також: Сторічний знак «Хортицького товариства охоронців природи» презентували у Запоріжжі

Як повідомлялось, колись земля, на якій стояла комора, у фундаменті якої знайшли надгробки, належала родині меноніта Давида Петкау. У 1930 році його розкуркулили і виселили. Науковці розглядали версію, що надгробки навмисно заховали у фундамент самі ж меноніти, аби зберегти пам’ять про своїх пращурів.

Протягом двох років частину знайдених плит відреставрували і вони стали музейними експонатами.

Меноніти — християнський протестантський рух, що сповідує одне з вірувань голландських протестантів-анабаптистів. Засноване Менно Сімонсом віросповідання пропагує мирне співжиття в світському суспільстві, відсутність насильства, ненасильницькі методи протесту та розв'язання спірних питань, пацифізм.

Читайте також: В Україні оголосили список проєктів для «Великої реставрації»

Меноніти вперше з'явилися в Україні 1789 року на запрошення російського царського уряду і складалися з німецьких колоністів. Через запровадження призову та голод 1879—1880 років частина українських менонітів виїхала до Америки. До Першої світової війни в імперії налічувалося близько 105 тисяч менонітів, переважно німців. Внаслідок революцій та воєн 1917–1921 років, голоду 1921—1923 років, політично-економічних та релігійних переслідувань, значна частина менонітів емігрувала до Канади та США. Менонітські колонії були остаточно ліквідовані наприкінці 1930-х років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-