Одещина і Харківщина розповіли Ляшку про вакцинацію та «не дуже обґрунтовані» побоювання

Одещина і Харківщина розповіли Ляшку про вакцинацію та «не дуже обґрунтовані» побоювання

Укрінформ
Першу партію COVID-вакцини AstraZeneca/Covishield на Одещині наразі повністю не використано, бо багато місцевих медиків перехворіли на коронавірус і набули природного імунітету. На Харківщині ж кажуть, що притримали 2 тисячі доз AstraZeneca для введення другої дози препарату.

Як передає кореспондент Укрінформу, генеральний директор Одеського обласного центру громадського здоров'я Оксана Денисенко прокоментувала публічний "привіт" головного санлікаря Віктора Ляшка щодо наявності в області 30-відсоткового залишку вакцини.

"До старту вакцинальної кампанії багато медпрацівників Одещини вже перехворіли «ковідом» й отримали природний імунітет. Тому бажаючих потрапити у першу хвилю вакцинації було не дуже багато. Однак у березні був проведений повторний збір бажаючих вакцинуватися серед цільових груп відповідно до 1 та 2 хвилі. Й висловили готовність вакцинуватися 2 тис. 564 працівники закладів охорони здоров'я, або 8,5% від загальної кількості медиків, які підлягають вакцинації", - зазначила Денисенко.

Читайте також: Ляшко пояснив, коли почнуть вакцинувати людей на підприємствах

За її словами, згодом вдалося підвищити рівень бажаючих вакцинуватися серед цієї цільової групи завдяки комунікаційній роботі Департаменту охорони здоров’я й обласного центру громадського здоров’я. Станом на 23 квітня провакциновано 8 тис. 729 працівників закладів охорони здоров'я, що складає майже 30% від цільової групи.

"Наразі триває вакцинація тих медичних працівників, які повинні були потрапити до першої хвилі, - уточнила Денисенко. - Залишок вакцини у надавачів медичних послуг становить 8 тис 380 доз. Ми вважаємо, що до закінчення терміну - кінця червня - всю вакцину буде використано".

Денисенко додала, що за розподілом вакцини AstraZeneca/Covishield для першої хвилі вакцинації Одещина посіла 5-е місце за кількістю отриманих доз (25 900) - після Києва, Львівської, Дніпропетровської та Харківської областей. Наразі за кількістю провакцинованих осіб область посідає 10 місце в Україні.

Читайте також: Ляшко назвав область, де відкриють найбільшу кількість пунктів COVID-вакцинації

Радник голови Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан також прокоментував заяву заступника міністра охорони здоров'я - головного держсанлікаря Віктора Ляшка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В мене є своя точка зору щодо цього питання, і в мене є уявлення, як мали би зробити, щоб цього не було. Ті посадові особи, які відповідали за їх (доз вакцини - ред.) використання, вони мали бачення своє. Я нагадаю, що (щеплення) CoviShield має робитися двічі з інтервалом 30 днів, і ті посадові особи, які притримували або затримували введення цієї партії (вакцини - ред.), намагалися отримати від держави гарантовану другу партію», - пояснив Галацан.

Він додав, що надходження в Україну виробленої в Південній Кореї вакцини AstraZeneca, яка є повністю взаємозамінною з CoviShield, засвідчує, що побоювання відповідальних посадовців були «не дуже обґрунтовані».

За даними радника голови ОДА, в регіоні не використали трохи більше 2 тис. доз.

Читайте також: МОЗ не вводитиме додаткових обмежень на Великдень

«Якщо до України заходить партія AstraZeneca, яка біологічно і генетично є ідентичною до індійської, то залишок треба використати. За день, за два це можливо, в нас достатньо бригад і пунктів для щеплення», - сказав Галацан.

На уточнююче журналістів, про яких саме відповідальних за вакцинацію посадовців ідеться, радник не відповів, зауваживши лише, що комісія від МОЗ зробить свої об’єктивні та обґрунтовані висновки.

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко 23 квітня заявив, що Харківська, Одеська, Запорізька області не використали всіх виділених доз вакцини AstraZeneca індійського виробництва. За його словами, з наступного тижня будуть проведені моніторингові візити в регіони для оцінки причин цього.

В Україні за минулу добу, 22 квітня, зареєстрували 14 277 нових випадків коронавірусної хвороби. Станом на 23 квітня першу дозу вакцини проти коронавірусу в країні отримали 508 044 особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-