U-LEAD розробила застосунок про динаміку адмінтерреформи

U-LEAD розробила застосунок про динаміку адмінтерреформи

Децентралізація
Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» розробила інтерактивний застосунок, який відображає динаміку адміністративно-територіальної реформи в Україні за період 2015-2020 років.

Про це йдеться у пресрелізі Програми, який є у розпорядженні Укрінформу.

«Для того, щоб підкреслити важливість перетворень, Програма «U-LEAD з Європою» розробила інтерактивний застосунок, який демонструє динаміку адміністративно-територіальної реформи за період 2015-2020 років», - зазначається у пресрелізі.

Як повідомляється, застосунок дає змогу відстежувати динаміку в об’єднанні територіальних громад в кожній області, демонструє основні дані щодо наявних громад і відображає зміни їхніх базових характеристик (чисельність населення, кількість населених пунктів, площа та конфігурація).

У Програмі «U-LEAD з Європою» наголошують, що застосунок може бути корисним не тільки для посадовців органів місцевого самоврядування та державних службовців, а й для ширшого кола: науковців, журналістів, громадських активістів та зацікавлених громадян. Він має на меті підвищення обізнаності щодо основних трансформацій, які впливають на громадян України.

У цьому зв'язку директор «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель наголосив, що Програма з 2016 року підтримувала процес добровільного об’єднання по всій Україні.

«Спільно із Мінрегіоном ми провели безліч навчань, комунікаційних та інформаційних заходів для того, щоб забезпечити успіх реформи. Ми маємо за честь бути частиною міцного альянсу, зусилля якого спрямовані на наближення влади до громадян. Для цього ми створили застосунок, що показує успішний процес об’єднання громад протягом років. Я впевнений, що він стане у пригоді багатьом користувачам», - сказав він.

Читайте також: U-LEAD: Визначені пріоритети наступного етапу реформи місцевого самоврядування

Своєю чергою заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода зазначив, що за допомогою за стосунку можна побачити історію добровільного об’єднання громад, яке довело ефективність реформи адмінтерустрою України.

«Добровільне об’єднання громад було одним з перших етапів реформи місцевого самоврядування, а відтак одним із найскладніших. Це був величезний досвід досягнення компромісів, кожен з яких, по суті, був поступом до кращої якості життя людей. І так, крок за кроком, перші добровільно об’єднані територіальні громади, а далі – їх наступники змінювали не тільки карти регіонів, а й свідомість людей, що насправді все залежить від їхньої волі, їхніх рішень і наполегливої праці. Саме добровільно об’єднані громади доводили ефективність реформи і тим самим збільшували коло її прихильників», - наголосив Негода.

У «U-LEAD з Європою» нагадали, що адміністративно-територіальна реформа як частина процесу децентралізації багато разів була визнана однією з найуспішніших реформ, які впроваджувалися в Україні з 2014 року.

У квітні 2014 року уряд України ухвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування (ОМС) та територіальної організації влади в Україні, де окреслено основні напрямки процесу децентралізації. На той час у країні існувало близько 12 тисяч територіальних громад, кількість населення в більшості з них не перевищувала 3 000 мешканців. В більшості територіальних громад не було інституційних передумов для належного функціонування: вони не мали виконавчих органів, комунальних підприємств тощо, що унеможливлювало виконання ними ключових функцій місцевого самоврядування.

Читайте також: Експерти розповіли, як вплинула пандемія на фінанси громад

З ухваленням Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у 2015 році розпочався процес добровільного об’єднання. Протягом п’яти років (2015-2019) близько 5000 територіальних одиниць добровільно об’єдналися у 1049 громад. Таким чином, за п’ять років адміністративно-територіальної реформи приблизно 44% всіх існуючих громад було залучено в процес реформування. 12 червня 2020 року уряд затвердив 24 розпорядження, якими визначено адміністративні центри та території 1469 територіальних громад і завершено адміністративно-територіальну реформу на базовому рівні.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 17 липня 2020 року ухвалила постанову про ліквідацію 490 районів і створення замість них 136 нових. Новий адмінтерустрій передбачає функціонування в Україні 1469 територіальних громад.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами - членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-