Експерти розповіли, як вплинула пандемія на фінанси громад

Експерти розповіли, як вплинула пандемія на фінанси громад

Децентралізація
Укрінформ
У 2020 році із 51 територіальної громади Волинської області 40 громад були дотаційними, а вже у 2021 році кількість дотаційних громад зросла до 49.

Про це під час пресбрифінгу поточного стану процесу децентралізації на Волині повідомив радник з питань муніципальних фінансів та управління Волинського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Анатолій Матвіюк, передає кореспондент Укрінформу.

«На фінансові ресурси громад Волині варто дивитися із двох точок зору. З точки зору зміни кількості громад та їх конфігурації і з точки зору ковідних часів. Тому що багатьох людей цікавить як вплинули обмежувальні карантинні заходи через пандемію коронавірусу на фінанси громад. А вплинули дуже по-різному. Нагадаю, що минулого року у нас була 51 громада, а після виборів 25 жовтня у нас утворилося вже 54 територіальні громади. Минулого року у нас 40 громад отримували із держбюджету базову дотацію, 8 – навпаки, були реверсними. Тобто, їхній середній ПДФО на одного жителя був вищим, ніж середній по Україні і вони частину цього надлишку віддавали у державний бюджет. І три громади були бездотаційними. Після того, як громади були переформатовані, було створено кінцевий варіант адміністративно-територіального устрою нашої області із 54 громадами. Цього року, згідно з Законом «Про державний бюджет», 49 громад отримують з державного бюджету базову дотацію, лише 4 громади будуть реверсними і одна бездотаційна. Реверсними у нас цього року будуть Луцька, Володимир-Волинська, Боратинська і Підгайцівська територіальні громади», - сказав Матвіюк.

За його словами, зростання кількості дотаційних бюджетів зумовлена тим, що у регіоні ріст ПДВО відставав від середнього росту цього податку по Україні. Водночас більшість громад, попри складний рік, мали незначний ріст доходів порівняно з 2019 і 2018 роками.

«В цілому по всіх громадах ріст доходів у порівнянні із 2018 роком склав плюс 22%, це 185 мільйонів гривень. Втратили громади, які мають різноманітну і багату економіку - це міста обласного значення. Наприклад, Боратинська і ще кілька громад. Але там ситуація пояснюється тим, що був вихід платників, які мають суттєвий вплив на бюджет», - додав фінансовий експерт.

Щоб порівняти фінанси громад більш предметно, фахівці проаналізували доходи найбільших 40 громад Волинської області у розрахунку на одного мешканця. Більшість із досліджуваних територіальних громад все-таки мали невеликий, а дехто і досить суттєвий приріст власних доходів, не дивлячись на COVID-19.

Читайте також: На Донеччині 32 громади з 46 отримають державну допомогу

«Це значить, що люди активізувалися, більш ретельно ставилися до збору податків, в першу чергу, місцевих. Були громади, звичайно, які проводили заходи з допомоги підприємцям, коли відміняли єдиний податок для підприємців першої і другої груп. Це не значно впливало на бюджет, але надавало допомогу підприємцям, як жест доброї волі зі сторони місцевої влади», - наголосив Матвіюк.

Минулого року із 51 громади Волині 41 громада виконала свої плани доходів, а дехто досить суттєво перевиконав план. Експерт навів приклад Устилузької територіальної громади, яка свій план з доходів виконала на 120%. Натомість 10 громад таки не виконали плани доходів за минулий рік.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами - членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-