Реорганізація РДА дозволила громадам Волині оновити кадровий потенціал - експерт

Реорганізація РДА дозволила громадам Волині оновити кадровий потенціал - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Реорганізація районних державних адміністрацій та райрад дозволила територіальним громадам Волині залучити якісних працівників до роботи у своїх радах.

Про це під час пресбрифінгу «Новації процесу децентралізації. Поточний стан на Волині» повідомив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Волинського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Андрій Погорілий, передає кореспондент Укрінформу.

«Щодо новацій та викликів, на які хотілося би звернути увагу, з якими стикається країна в цілому і область, зокрема. Одним із таких викликів реорганізація районних державних адміністрацій і районних рад, яка потягла за собою передачу комунального майна для територіальних громад від районних рад. І, відповідно, переведення працівників із районних державних адміністрацій, які були ліквідовані у процесі припинення діяльності цих райрад і РДА. Це своєрідний позитив, оскільки територіальні громади отримали можливість забрати собі тих якісних, хороших працівників, які були в РДА разом із передачею повноважень. Таким чином, громади отримали можливість поновити свій кадровий потенціал колишніми якісними працівниками РДА», - розповів Погорілий.

На його думку, іншим викликом та одночасною новацією є відмова від поняття «об’єднаної територіальної громади». Хоча закон про добровільне об’єднання територіальних громад не скасований та досі діє, такий термін уже не використовується. Натомість вживають поняття «територіальна громада».

«Ще одним важливим викликом нинішнього процесу децентралізації є старости. До початку проведення виборів 25 жовтня мова йшла про те, що старости мають обиратися. Однак згідно внесених змін до ряду профільних законів, старости у нас почали затверджуватися. Тобто, це так звані непрямі вибори. Однак з часом ситуація змінилася і буквально нещодавно, 15 квітня 2021 року знову був проголосований законопроєкт, який вносить чергові зміни до закону про місцеве самоврядування. Станом на сьогодні він поданий на підпис голови Верховної Ради, а пізніше піде на підпис президента. Що стосується старост, то ми очікуємо чергові суттєві зміни щодо проведення громадських обговорень, щодо внесення кандидатури старости на затвердження тощо. Тобто, там процедура кардинально буде змінюватись», - додав експерт.

Читайте також: На Донеччині вже 70% органів самоврядування створили ЦНАПи

Крім того, серед викликів він відзначив тривалий процес реорганізації органів місцевого самоврядування. За словами радника з питань децентралізації Волинського РО, лише у 16 із 54 громад Волинської області не проводять таку реорганізацію. У решти територіальних громад відбувався такий процес припинення діяльності сільських, селищних рад. І не по всіх громадах цей процес уже завершився.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами - членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-