Перебити російське ТБ: на Херсонщини збільшать покриття цифровим сигналом

Перебити російське ТБ: на Херсонщини збільшать покриття цифровим сигналом

Укрінформ
На території Херсонської області, зокрема її південних районів, що межують з окупованим Кримом, збільшать покриття цифровим сигналом. Це стане можливим після запуску 7 загальнонаціонального мультиплекса (МХ-7).

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповів представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Херсонській області Сергій Мовчан.

«Ми покладаємо надію на створення національного мультиплекса, філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення на Херсонщині планує задіяти 9 антенно-щоглових споруд зі встановленням на них цифрового передавального обладнання. Станом на сьогодні в області задіяні 6 веж, на яких працюють цифрові передавачі «ЗЕОНБУД», але, на жаль, цих потужностей недостатньо для покриття усіх так званих «білих плям» на Херсонщині. І якщо Концерн розмістить на цих вежах цифрові передавачі, відсоток покриття цифровим сигналом області збільшиться в рази. Усе йшло непогано, вже прораховані частоти, але з огляду на ковідні обмеження Національна рада призупинила конкурси, і всі процеси загальмувалися. На сьогодні, я так думаю, лише близько 70% території області покрито цифровим сигналом», - зазначив Мовчан.

Читайте також: Як виконують мовні квоти телеканали – звіт Нацради

За його словами, проблема в окремих населених пунктах Херсонщини, які межують з окупованим Кримом, щодо того, що там нині мовить російське ТБ та радіо, справді дуже велика. Після анексії окупанти захопили українські частоти, передавачі, радіотрансляційні вежі, обладнання. Вони почали мовити на наших українських, проліцензійованих частотах, пояснює Мовчан.

«Тобто, до 2014 року так було розплановано мовлення, що частину півдня Херсонської області накривало сигналом з Криму (так зручніше було у зв’язку з рельєфом, технічні нюанси). Після окупації ці передавачі росіяни перепрофілювали, і вони почали транслювати на материкову територію України, на Херсонську область, уже російські канали. Спочатку це був аналоговий сигнал, потім цифрове мовлення», - розповів представник Національної ради.

Він зазначив, що кримська правозахисна група перевіряла цифровий сигнал стандарту DVB-Т2 у районах поблизу Криму у квітні 2021 року, але вони не перевіряли аналоговий, а він там є. Адже хоч Україна з 1 серпня 2018 року перейшла на цифрове мовлення, проте на територіях, прилеглих до непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей та на півдні Херсонської області, а саме: смт. Лазурне, м. Скадовськ, смт. Чаплинка, смт. Каланчак, смт. Новотроїцьке, м. Генічеськ, с. Чонгар, аналог наразі не відключили з огляду на ситуацію.

Що стосується підсилення покриття цифровим сигналом районів, що межують з Кримом, то, як пояснив Мовчан, у серпні 2019 року на Херсонщині запрацювали три цифрових передавачі на Чонгарі, Чаплинці та Скадовську потужністю 1 кВт, що Україна отримала від США (в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги).

Читайте також: Суспільне запускає проєкт «НАШІ 30» - спогади українців про перші роки Незалежності

Але цього не досить. Він розповів, що Україна максимально насичує нашу територію новими частотними пропозиціями – з’явилися нові радіостанції, телеканали. «Але що відбувається: приміром, з Генічеська починає мовити нова радіостанція на певній частоті, фактично за тиждень на цій же самій частоті з тимчасово окупованої території починає мовити таке собі радіо «Море» російське, з двічі потужнішими сигналом, воно задавлює наш сигнал. Як тільки ми побудували Чонгарську вежу, приміром, навпроти фактично, на Солоному озері, окупанти вибудували свою вежу. Це така боротьба, Росія використовує потужні передавачі, у них немає ресурсних обмежень - це частина війни, інформаційна війна проти України», - каже Мовчан.

Тому, як зазначив представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Херсонській області, наразі великі сподівання саме на запуск державного мультиплекса.

Як повідомляв Укрінформ, Кримська правозахисна група повідомила про моніторинг телебачення Т2, що відбувався у 21 населеному пункті півдня Херсонської області. У 8 населених пунктах, охоплених моніторингом, вдалося розпізнати російське телебачення. Українського телебачення в цих населених пунктах зловити не вдалося. Телебачення сканували за всіма напрямами антени.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-