Історики планують створити карту масових страт і поховань в Одесі

Історики планують створити карту масових страт і поховань в Одесі

Фото
Укрінформ
Група одеських істориків вирішила створити карту "Місця скорботи Одеси", позначивши на ній усі місця масових страт, зокрема Голокосту, а також військові та цивільні групові могили в межах міста.

Про це повідомив на своїй сторінці в Фейсбуці історик Олександр Бабич.

"Місця скорботи Одеси - так ми назвали наш новий великий проєкт. Група істориків - це ваш покірний слуга, Дмитро Жданов, Андрій Крантов, Руслан Шеремета, Олександр Сурілов, Андрій Дембицький - які входять до ГО "Суспільство та історична спадщина" - починають роботу зі створення єдиного ресурсу, на якому будуть каталогізовані всі місця смерті та скорботи Одеси", - зазначив ініціатор проєкту.

За словами авторитетного історика, в попередньому списку 103 таких місця. Це діючі та ліквідовані кладовища, місця масових страт і місця Голокосту, одиночні й групові могили (військові, цивільні і т. ін.), кладовища військовополонених і поховання німців, румунів, словаків.

"Це все ми хочемо нанести на єдину велику карту і дати кожному такому місцю детальну історичну довідку", - уточнив Бабич.

Він додав, що історики заручилися підтримкою двох меценатів для реалізації проєкту з боку Петра Обухова та Михайла Шмушковича.

Читайте також: Президент вшанував пам'ять жертв нацистських концтаборів

Як повідомляв Укрінформ, група одеських дослідників на чолі з Бабичем виявила ряд місць масових розстрілів і таємних поховань, зокрема й жертв більшовицького терору поряд з Одеським аеропортом, і вимагають увічнити пам'ять жертв НКВС. Як член історико-топонімічної комісії Одеської міськради, Бабич заручився підтримкою не тільки багатьох депутатів міськради, а й керівників Українського інституту національної пам'яті (УІНП) та Інституту археології НАНУ, які виявили готовність узяти на себе контроль за дослідженнями і їхній науковий супровід.

Фото: Олександр Бабич, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-