Мер муніципалітету Фінляндії розповів про переваги «зеленої» енергетики

Мер муніципалітету Фінляндії розповів про переваги «зеленої» енергетики

Децентралізація
Укрінформ
Мер фінського муніципалітету Іі Арі Алатоссава розповів українським громадам про особливості переходу на відновлювальні джерела енергії.

Про це він говорив під час онлайн-форуму "Солідарність мерів країн ЄС та України: управління громадою в часи пандемії" щодо використання відновлювальних джерел енергії, організованого Програмою "U-LEAD з Європою", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мета міста - використовувати ресурси та енергію ефективно і раціонально. Низький рівень викидів, високий рівень переробки, розумне споживання. Це не просто, але це єдиний шлях... Ми почали цю роботу 12 років тому, основна ідея полягала в тому, аби перейти до відновлювальних джерел енергії", - сказав мер.

Алатоссава додав, що на території муніципалітету Іі є дві гідроелектростанції, 50-60% енергії, яку вони виробляють, використовує місцева громада.

"Наступне джерело - вітрова енергія. За останні 10 років понад 250 млн євро інвестицій здійснено в нашому муніципалітеті у вітрову енергетику. Третє джерело - сонячна енергія...2% енергії, яку використовує населення, - те, що виробляється сонячними панелями. Четверте джерело - відходи деревини. Ми вже не використовуємо викопні джерела енергії для виробництва електроенергії", - зауважив мер.

Він додав, що у громаді дбають про зменшення викидів СО2 в атмосферу через залучення відновлювальних джерел енергії та стале споживання енергії. За словами Алатоссави, використання відновлювальних джерел енергії створює нові підприємства і нові робочі місця, сприяє розвитку місцевої громади, підвищенню добробуту її членів.

Мер муніципалітету Іі зауважив, що у громаді дбають про енергоефективність будівель, популяризують використання електромобілів, системи відстежування використання електроенергії приладами у помешканнях.

Читайте також: Зміцнення муніципального рівня України покращуватиме можливості захисту території - посол Фінляндії

Також під час форуму мер Славутича, що на Київщині, Юрій Фомічев розповів про створення в місті муніципального енергетичного кооперативу "Сонячне місто". Він зауважив, що йдеться про сонячну електростанцію, яку будували спільно всі охочі жителі Славутича за власні кошти та за участю зовнішніх інвесторів. Також одним із засновників кооперативу є агентство регіонального розвитку. Панелі розмістили на дахах муніципальних будівель у центрі міста. Частину прибутків кооперативу планують спрямувати на проєкти розвитку міста.

Своєю чергою керівник сектору місцевого розвитку Представництва ЄС в Україні Наталія Старостенко зауважила, що енергоефективність є питанням захисту природи заради майбутніх поколінь, а перехід до "зеленої" енергетики дуже важливий. "Енергоефективність також стосується створення нових робочих місць, яких Україна дійсно потребує. Поява нових професій, таких як енергоменеджер, енергоаудитор тощо, дозволить додавати вартість тому, що роблять міста. Не будемо забувати, що важливим елементом цього є реформа адміністративно-територіального устрою - децентралізація. Це створює нові можливості на регіональному рівні щодо пошуків нових рішень для використання відновлювальних джерел енергії", - сказала вона.

Старостенко наголосила, що енергоефективність та використання альтернативних джерел енергії зробить українські міста чистішими, покращить життя населення.

Читайте також: Кадри для громад: на Дніпропетровщині налагоджують співпрацю з вишами

Директор Програми "U-LEAD з Європою" Бастіан Файгель зауважив, що численні муніципалітети в ЄС та інших країнах вже докладають зусиль для запровадження відновлювальної енергетики, а деякі вже повністю перейшли на неї з метою посилення боротьби зі змінами клімату та створення нових робочих місць. "Надзвичайно важливо поширювати цей досвід в Україні, альтернативні джерела енергії, такі як вітер, сонце, можуть забезпечити будь-які муніципалітети зекономленими коштами, що можуть бути використані на інші цілі. Досвід Фінляндії у сфері відновлювальної енергетики може бути хорошим прикладом для українських міст", - зауважив Файгель.

Учасниками форуму були також представники українських громад з різних областей.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами - членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-