На Львівщині 11 осіб захворіли на хворобу Лайма через укуси кліщів

На Львівщині 11 осіб захворіли на хворобу Лайма через укуси кліщів

Укрінформ
У Львівській області від початку 2021 року 40 людей звернулися до лікарні через укуси кліщів, з них в 11-ти виявили хворобу Лайма.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила директор Львівського обласного лабораторного центру, епідеміолог Наталія Іванченко.

«Підступність кліщів полягає в тому, що вони присмоктуються до тіла людини непомітно і безболісно, внаслідок чого кліщів виявляють на наступний день, але зазвичай - пізніше. Так, за поточний період 2021 року звернулося з приводу укусів кліщами у Львівській обл. 40 осіб. Хвороба Лайма діагностована за І квартал 2021р. у 11 осіб проти 18 за аналогічний період минулого року», - зазначила Іванченко.

Читайте також: За два місяці в Україні зафіксували 70 випадків хвороби Лайма

Також епідеміолог додала, що кліщі – істоти малоприємні, вони прокидаються і виходять на «полювання» з березня по листопад, а у раціоні їх харчування впродовж всього життя – виключно кров, у тому числі й людська.

Щоб уберегтися від укусів, Іванченко рекомендує одягати для відпочинку на природі світлий одяг, який закриває відкриті ділянки тіла, і обов'язково оглядати один одного по поверненню з метою виявлення кліщів. На відкриті частини тіла наносити репелент (продаються у торгових мережах), що відлякує кліщів. Відпочивати на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів, і ходити посередині стежин.

«Якщо присмоктування кліща все ж відбулось - не лякайтесь. Вашу безпеку гарантує грамотне видалення кліща. Краще зробити це у кабінеті медичного закладу. Про укус поінформуйте сімейного лікаря. Виконайте всі його рекомендації», - додала лікар.

Як повідомляв Укрінформ, за січень-лютий в Україні зафіксовано 70 випадків хвороби Лайма, в 2020 році таких випадків було понад 2,7 тисячі.

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) - трансмісивне, природно-вогнищеве захворювання, яке характеризується ураженням шкіри, нервової системи, серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг. Інкубаційний період (період з моменту зараження збудником до появи перших клінічних ознак) триває від 2 до 30 днів. Перші симптоми інфекційного захворювання: ураження шкіри, інтоксикація, головний біль, озноб, нудота, температура від субфебрильної до 40 С, болі в м'язах і суглобах, виражена слабкість, швидка стомлюваність та сонливість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-