Археологи ідентифікували затонуле судно, яке знайшли у Дніпрі біля Запоріжжя

Археологи ідентифікували затонуле судно, яке знайшли у Дніпрі біля Запоріжжя

Фото
Укрінформ
Корабель, який лежить на дні Дніпра і був досліджений археологами під час зимової експедиції, є вантажним судном або поромом.

Про це в Фейсбуці розповів археолог Дмитро Кобалія, повідомляє Укрінформ.

За його словами, про затонулий корабель знали ще в 70-х роках. Його виявили під час підводної експедиції. Корабель лежить на глибині 6 метрів, деякі його деталі були відірвані якорями і рибальськими сітями.

Читайте також: На розкопках в Одесі знайшли монету часів Золотої Орди

"Перед нами плоскодонне вантажне судно або пором, який має невелику осадку і хорошу вантажопідйомність. На річках досягти цього можна було завдяки широкому плоскому днищу, зробленому з соснових дощок. У нашому випадку у них різна ширина, а ось товщина близька 60 мм. Як правило, борти у таких човнів були невисокими, що визначалося висотою хвилі на водоймі. Залягає воно носом на захід", - йдеться у дописі.

Виходячи з даних, які вдалося отримати під час зимової підводної експедиції, ширина судна могла бути в районі 3 метрів, а довжина - понад 13. Після того, як судно затонуло, його корпус уткнувся носом в ґрунт, а кормова частина була підмита течією і зруйнувалася під власною вагою.

Зимові обстеження проводились безконтактним методом й археологічні розкопки не проводилися, більш детально про конструкцію судна сказати складно, особливо це стосується днища, яке знаходиться в піску.

Археолог повідомив, що пам'ятку можна датувати "в діапазоні XVIII - початок XX століття". Для точного датування потрібні знахідки або аналіз деревини.

Як раніше повідомлялося, з 25 лютого до 2 березня в Запоріжжі на річці Старий Дніпро проходила зимова підводна експедиція, під час якої археологи обстежили і зробили фотофіксацію двох об'єктів. Один з них, імовірно, затонув у кінці XIX - на початку XX ст., другий - невелика шлюпка зі складу судів Дніпровської флотилії 1736-1739 рр. Вони лежать на глибині 6-7 метрів у різних місцях. Протягом всієї експедиції археологи зробили близько 20 занурень.

Фото Дмитра Кобалія, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-