МЗС засудило пошкодження меморіального знаку булгарському хану на Полтавщині

МЗС засудило пошкодження меморіального знаку булгарському хану на Полтавщині

Укрінформ
Міністерство закордонних справ засудило пошкодження меморіального знаку на місці поховання хана Кубрата в селі Мала Перещепина Полтавської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС.

“Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує акт вандалізму щодо меморіального знаку на місці поховання Хана Кубрата в с. Мала Перещепина Полтавської області… Ця провокація не вплине на розвиток дружніх відносин України та Болгарії, а сам меморіальний знак має бути якнайшвидше відновлений», - йдеться у повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що правоохоронні органи вже розпочали розслідування з метою оперативного розкриття цього злочину та покарання винних в акті вандалізму.

Наразі вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 298 (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу.

У свою чергу, Міністерство закордонних справ Болгарії категорично засудило акт вандалізму щодо пам'ятника булгарському хану Кубрату в Малій Перещепині на Полтавщині.

«Ми очікуємо, що компетентні українські установи виявлять винних у цьому хуліганстві та притягнуть їх до відповідальності. Болгарія надає великого значення повазі прав та історико-культурної самобутності 200-тисячної болгарської громади в Україні, що також сприяє прекрасним відносинам між нашими двома країнами», - йдеться в заяві на сайті МЗС Болгарії.

Читайте також: Вандали розмалювали пам’ятник Героям-добровольцям на Луганщині

Як повідомлялося, староста села Мала Перещепина, Новосанжарської громади 5 квітня повідомив Полтавське районне управління поліції, що невідомі пошкодили меморіальний комплекс Хану Кубрату, здійснили підкоп основи комплексу, внаслідок чого впала стела.

Хан Кубрат – правитель булгарського кочового племені уногундурів. Більшістю дослідників вважається засновником і першим правителем племінної конфедерації, відомої за візантійськими джерелами VIII-IX століть як Велика Болгарія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-